Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen met 79 procent gestegen
Het aantal positieve coronatesten is na enkele weken van daling weer fors gestegen. Afgelopen week werden bij het RIVM 439.775 positieve tests geregistreerd, een stijging van 79 procent ten opzichte van een week ervoor. Toen werden er 245.898 positieve tests gemeld.
In alle regio's steeg het aantal meldingen. In de carnavalsregio's is de stijging het grootst. In verschillende regio's in Noord-Brabant en Limburg was het aantal gemelde positieve tests per 100.000 inwoners niet eerder in de pandemie zo hoog, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde weekcijfers.
Carnaval en ouderen
"Wat we zien is dat de stijging het grootst is in de gebieden waar veel carnaval gevierd wordt", licht Susan van den Hof van het RIVM toe. "En we zien nu ook een stijging in de oudere leeftijdsgroepen vanaf 60 jaar, waarin we tot nu toe een redelijk stabiel beeld zagen."
Het aantal positieve tests steeg ook in de andere leeftijdsgroepen. Onder mensen van 18 tot en met 24 jaar was sprake van een stijging van 111 procent, en bij 25- tot en met 29-jarigen van 99 procent. Alleen onder kinderen stabiliseerde het aantal positieve tests.
Er was rekening gehouden met extra besmettingen door de versoepelingen.
Het RIVM meldt ook dat het afgelopen week het aantal nieuwe ziekenhuisopnames stabiliseerde. Op de IC-afdelingen kwamen 16 procent minder nieuwe coronapatiënten terecht dan de week ervoor. Wel wijst het instituut erop dat een stijging van het aantal besmettingen gemiddeld zo'n twee weken later zichtbaar wordt in de ziekenhuiscijfers.
In de ziekenhuizen liggen nu 1486 coronapatiënten, van wie161 op de intensive care.
Geen grote piek ziekenhuizen
"De kwetsbare groepen, inclusief de ouderen, hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden, dus ook in het ziekenhuis te worden opgenomen", zegt Van den Hof. "En sowieso zullen we deze piek in het aantal positieve testen waarschijnlijk terugzien in het aantal ziekenhuisopnames. We verwachten niet dat het aantal ziekenhuisopnames een heel grote piek zal laten zien in de komende tijd, doordat toch veel mensen afweer hebben opgebouwd door vaccinatie en/of een of meerdere infecties. Maar we hebben niet eerder zoveel besmettingen gezien in de oudste leeftijdsgroep, dus dat kan nog invloed hebben."
Ze wijst er ook op dat omikron-besmettingen tot nu toe gemiddeld tot minder ernstige ziekte leiden. "Dus de toename van het aantal besmettingen eerder dit jaar heeft niet geleid tot een heel grote toename van het aantal ziekenhuisopnames, niet zoals in eerdere golven."
Het RIVM verwacht dat op de lange termijn het aantal besmettingen weer afneemt.