NOS Nieuws

Wekdienst 21/3: Rutte bezoekt Litouwen en Polen • Veiligheidsberaad evalueert coronacrisis

Goedemorgen! Premier Rutte bezoekt Polen en de Nederlandse militairen in Litouwen, en de gemeenten stellen de officiële uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vast.

Maar eerst het weer: Vandaag schijnt de zon op veel plaatsen flink. Het blijft droog en het wordt 15 tot 18 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Premier Mark Rutte reist naar Litouwen en Polen voor overleg over Oekraïne. Naast gesprekken met bewindslieden in beide landen gaat Rutte ook langs bij Nederlandse militairen in Litouwen en bezoekt hij in Polen een opvanglocatie voor vluchtelingen.
  • Het Veiligheidsberaad kijkt 's middags in Utrecht terug op de rol die het beraad heeft gespeeld tijdens de coronacrisis. De 25 burgemeesters praten ook met Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), over de vraag hoe Nederland in de eerste maanden omging met de coronacrisis.
  • De centrale stembureaus van de gemeenten stellen de officiële uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen vast. Dat gebeurt om 10.00 uur en is in veel gevallen ook live te volgen via de websites van de gemeenten. In Amsterdam wordt voor het eerst de volledige eindstand bekendgemaakt.

Wat heb je gemist?

De Oekraïense regering heeft de Russische oproep aan Oekraïense militairen om in Marioepol hun wapens neer te leggen, afgewezen. Vicepremier Irina Veresjtsjoek zei niet te capituleren. Rusland stelde een plan voor waarin alle gewapende eenheden van Oekraïne "zonder wapens en munitie" uit de zuidelijke havenstad moesten vertrekken. De Russen eisten een formeel schriftelijk antwoord van Oekraïne voor 03.00 uur vannacht.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nederland moet het voortaan doen zonder 'oant moarn', de gevleugelde uitspraak die weerman Piet Paulusma aan het einde van zijn weerbericht deed. Paulusma overleed aan de gevolgen van kanker. Heel Nederland kent hem van zijn jarenlange weerberichten op SBS6, maar de weerman werkte ook al sinds 1985 voor Omrop Fryslân. En daar zijn ze maar wat trots op wat hij heeft gedaan om Friesland en de Friese taal te promoten.

'Er is niemand die Friesland zo gepromoot heeft als Piet Paulusma'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl