Miho Takagi en coach Johan de Wit tijdens de Olympische Spelen ANP

Johan de Wit stopt als bondscoach van de Japanse schaatsploeg. Dat heeft de 42-jarige schaatscoach van onder anderen olympisch kampioene Miho Takagi bekendgemaakt.

"Mijn hart is gebroken", schrijft De Wit op zijn Instagram-pagina. "Na zeven geweldige jaren komt mijn avontuur in Japan ten einde. Ik ben ontzettend trots op alle medailles die we hebben gewonnen. Ik heb veel vrienden gemaakt die ik voor altijd zal koesteren."

Nederlandse structuur

Het contract van De Wit liep na dit seizoen af en is in overleg met de Japanse bond niet verlengd. Ruim een maand geleden vertelde De Wit, na de olympische gouden medaille van Takagi op de 1.000 meter in Peking, al dat hij niet precies wist hoe zijn toekomst eruit zag.

Een functie als bondscoach van de Nederlandse schaatsers zag De Wit toen nog niet direct zitten. "Ik geloof niet dat ik graag in deze structuur zou willen werken als bondscoach. Nu lijkt het alsof de ploegen en rijders zich daar niet aan willen committeren. Als ik het doe, dan moet het goed."

Bekijk hieronder de reactie van Johan de Wit op de vraag of hij bondscoach van de Nederlandse schaatsers zou willen worden.

De Wit wil in huidige structuur geen Nederlandse bondscoach zijn: 'Niet netjes dat schaatsers zo zeuren'

De Wit begon in 2015 aan zijn Japanse avontuur en dat bleek niet onverdienstelijk. Met de Japanse schaatsers won hij in totaal negen olympische medailles, waarvan drie keer goud (Takagi op de 1.000 meter, Nao Kodaira op de 500 meter en de vrouwen op de ploegenachtervolging in 2018).

STER reclame