Femke Bol met de Nederlandse vlag na het veroveren van de zilveren medaille
NOS Sport

Na harde les is alleen OS-kampioene Miller-Uibo bij WK indoor sneller dan Bol

Femke Bol heeft bij de wereldkampioenschappen indoor zilver veroverd op de 400 meter. De 22-jarige Nederlandse moest in Belgrado alleen olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's laten voorgaan. Bol finishte in 50,57 seconden, Miller-Uibo won in 50,31.

Brons ging naar de Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson in 50,79. Lieke Klaver speelde geen rol bij de medailleverdeling. Ze eindigde als zesde in 52,67.

Bekijk hieronder een samenvatting van de finale van de 400 meter.

Bol verovert WK-zilver op 400 meter, achter olympisch kampioene Miller-Uibo

Bol is een natuurtalent. Met haar lange benen lijkt ze geboren voor de 400 meter en de 400 meter horden. Haar voorkeur gaat uit naar de 400 meter horden, maar ook op de 400 meter zonder hindernissen maakt ze de laatste jaren enorme sprongen.

Doorbraak

De Europese indoortitel vorig jaar in het Poolse Torun betekende haar internationale doorbraak. Het waren haar eerste medailles op een internationaal titeltoernooi bij de senioren. Ze was in 2019 al aanwezig op de wereldkampioenschappen in Doha, maar in Torun maakte ze echt naam. Ook omdat ze de stuwende kracht was achter de gouden plak in Polen van de estafetteploeg op de 4x400 meter.

Het coronavirus dat de hele sportsector lang parten speelde, had weinig invloed op haar stormachtige ontwikkeling. Die leidde vorig jaar in de zomer tot een bronzen olympische medaille op de 400 meter horden. Haar ambitie is op die discipline de beste te worden, waarbij de 400 meter als ondersteunend wordt beschouwd.

Met de Zwitserse topcoach Laurent Meuwly, die op sportcentrum Papendal zowel bij de mannen als de vrouwen een keurkorps aan specialisten op de 400 meter heeft opgebouwd, werkt ze gedreven aan de bestorming van de atletiektop.

Bol schrijft voor elke race haar ideale race in een boekje helemaal uit, overlegt vervolgens met Meuwly over de te gebruiken tactiek. "Een perfecte race is onmogelijk, je hebt nu eenmaal met anderen te maken in de baan", zegt ze zelf over haar strijdplan bij een race.

Smak

In de halve finale op vrijdag gebeurde er wat merkwaardigs. In haar poging de serie te winnen probeerde ze de ervaren Jamaicaanse Stephenie Ann McPherson nog te passeren. Op de streep klapte Bol onderuit. Ze schrok, maar herstelde zich snel. Ze hield niets aan de smak over, maar het zette haar wel aan het denken.

Bol was diep gegaan, omdat McPherson vroeg de kop nam en de Nederlandse recordhoudster extra meters moest maken om in haar buurt te komen. De verzuring komt dan extra hard aan. "'Ik heb heel veel geleerd van die halve finale. Het was een harde les. McPherson heeft me tactisch uitgespeeld."

Klasse apart

Bol liet dat in de finale niet opnieuw gebeuren. Miller-Uibo was zaterdagavond gewoon een klasse apart en leidde de hele race. Bol moest opnieuw in duel met de ervaren McPherson, maar deed het dit keer goed.

Bekijk hieronder de reacties van Femke Bol en Lieke Klaver na de finale van de 400 meter.

"Ik ben in vorm. Om Miller-Uibo te verslaan moest ik 100 procent geven en dan nog 5 procent erbij zei mijn coach. Die 5 procent had ik niet, maar het was een goede race", klonk het na de finale opgetogen uit de mond van Bol., die met 50,30 als snelste loopster op de 400 meter deze winter naar Belgrado kwam. "Mijn plan werkte, ik bleef McPherson voor."

Na haar dubbele goud bij de EK indoor vorig jaar en het brons op de Olympische Spelen in Tokio op de 400 meter horden heeft ze nu met zilver alle kleuren binnen. "Verliezen van de olympisch kampioene is niet het ergste."

Lieke Klaver was blij met haar zesde plaats, hoewel haar tijd niet erg snel was. "In de finale gaat het niet om tijden, maar om plekken. Ik ben zesde van de wereld indoor. Dat is vet-goed. Ik baal niet."

Bol en Klaver vormen zondag ook de spil van de estafetteploeg die op de 4x400 gaat proberen de finale te halen. Vorig jaar werd het Nederlands kwartet Europees indoorkampioen. "'We hebben een sterk team", keek Bol vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl