NOS Sport

Geen paniek bij Den Bosch na vertrek drie toppers: 'Tijden veranderen'

In zeven dagen tijd raakte hockeygrootmacht Den Bosch maar liefst drie topspeelsters kwijt. Aanvaller Lidewij Welten gaat naar Kampong. Marloes Keetels stopt. Zij gaat zich richten op haar maatschappelijke carrière. En verdediger Margot van Geffen speelt vanaf volgend seizoen bij HGC. De berichten volgden elkaar in rap tempo op. In werkelijkheid was het vertrek van de topspeelsters intern al langer bekend.

Toch blijft de vraag: wat is er aan de hand bij het hockeybolwerk in Den Bosch?

Lidewij Welten gaat na dit seizoen verder bij Kampong

"Ik had dit nodig om het vlammetje weer aan te wakkeren", vertelt Van Geffen over haar overstap naar de club in Wassenaar. De 32-jarige international viel na de Olympische Spelen in een zwart gat en wilde haar stick eigenlijk aan de wilgen hangen.

In december had ze haar club, waar ze straks twaalf seizoenen heeft gehockeyd, al op de hoogte gesteld van haar vertrek. Een mededeling noemt Van Geffen het, terugkijkend op het moment. "Ik wilde stoppen. Stoppen bij Oranje. Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik me afvroeg of dat het wel was. Het gevoel dat hockey leuk is, overheerst nog steeds."

'Niet gelukt'

Kon het Bossche bestuur haar dan op geen enkele manier op andere gedachten brengen? "Het moet wel matchen met elkaar en de ambities van Margot zijn veranderd", zegt Vera Vorstenbosch, bestuurslid tophockey en verantwoordelijk voor de vrouwen van Den Bosch, daarover.

"We wisten al langer dat dit eraan zat te komen. Hadden al rekening gehouden met twee 'uitstromers'. Idealiter had je natuurlijk gezegd: liever niet alle drie tegelijkertijd, maar nu valt het allemaal samen en missen we aankomend seizoen drie topspeelsters", aldus Vorstenbosch.

Het is automatische piloot, routine geworden bij Den Bosch.

Margot van Geffen

Dat spelers stoppen, dat is niets nieuws. Maar dat Welten en Van Geffen voor hun 'hockeypensioen' naar een andere club vertrekken, dat is nieuw voor Den Bosch. De club staat erom bekend dat spelers juist daar hun carrière afsluiten. Om tot je "hockeypensioen" in het zwart/gele-tenue van Den Bosch te spelen.

"Dat is niet gelukt. Nee. Daar kan ik niks anders op zeggen", concludeert Marieke Dijkstra, coach van de vrouwen van Den Bosch. "Maar de tijden veranderen en dan is het de vraag hoe je daar als team mee omgaat en tegelijkertijd je cultuur bewaakt."

Coach Marieke Dijkstra van Den Bosch

Dijkstra staat volgend seizoen met ruim 600 interlands minder aan ervaring op het veld. "Laten we eerlijk zijn, ik ga ze zeker missen. Het zijn prettige persoonlijkheden op en buiten het veld, maar ik heb zeker vertrouwen in de groep die er staat."

'Jammer, maar begrijpelijk' is de conclusie. "Als je twaalf jaar lang voor dezelfde werkgever werkt, ja dan wil je wel eens iets anders. Dat is niet meer dan logisch, op een bepaald moment zit je in de comfortzone."

'Automatische piloot'

Dat beaamt ook Van Geffen: "Het is automatische piloot, routine geworden bij Den Bosch. In plaats van uitdaging." Tijd voor een nieuwe stap. "Ik heb zin om weer elke zondag voor die drie punten te strijden. Als je allemaal voor een zesje speelt, dan kan je van sommige clubs ook wel winnen. En dat is niet hoe ik het vroeger geleerd heb."

Afgelopen seizoen haalde de club uit Noord-Brabant haar twintigste landstitel binnen en momenteel staat het fier aan kop in de hoofdklasse (twaalf punten voor op de nummer twee, Amsterdam). Dus woorden als uitdaging, prikkels en vlammetje passeerden de afgelopen dagen vaak de revue.

Margot van Geffen in actie voor Den Bosch

Een uitdaging wordt het, voor zowel Van Geffen als voor Welten bij hun nieuwe club. Maar ook voor Dijkstra, die straks voor de groep staat zonder die drie vaste waarden. "Ik heb vertrouwen in de nieuwe groep. Ze kunnen zo goed hockeyen, nu is het aan anderen de tijd om leiderschapskwaliteiten te tonen en tactische keuzes te kunnen maken. Dat zal ongetwijfeld met vallen en opstaan gaan."

Voorlopig is van vallen en opstaan nog geen sprake; de koploper gaat zoals gezegd ruim aan de leiding in de competitie. Zondag staat de wedstrijd tegen de nummer zeven én de nieuwe club van Welten op het programma, Kampong. Met Welten, Keetels én Van Geffen nog altijd in het zwart/gele-tenue van Den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl