Den Bosch juicht

Hockeysters Den Bosch winnen topper maar het gaat over vertrek Welten naar Kampong

Den Bosch heeft het topduel met Amsterdam in de hoofdklasse hockey voor vrouwen gewonnen. De koploper was in eigen huis met 4-2 te sterk voor de nummer drie van de ranglijst. Maar tijdens en na de wedstrijd ging het vooral over international Lidewij Welten (31) van Den Bosch. Zij maakt na dit seizoen een verrassende transfer naar middenmoter Kampong.

Welten zit al een heel hockeyleven bij Den Bosch, waar ze ook dit jaar grote kans maakt de landstitel te winnen. Toch wil ze weg. "Om de beste versie van mezelf te zijn had ik een nieuwe prikkel nodig", legt ze uit in Langs de Lijn En Omstreken.

"Kampong is een jonge en ambitieuze ploeg. Ik wil daar gaan bouwen en naar de play-offs gaan toewerken. Nu zit ik te veel in mijn comfortzone."

De 229-voudig international won met Den Bosch, waar ze sinds 2005 in het eerste elftal actief is, onder meer elf titels, drie keer de Europa Cup en één keer de EHL.

Als international vulde ze haar prijzenkast met drie olympische titels, vier Europese en twee wereldtitels, twee keer de Hockey World League, één keer de Champions Trophy en één keer de Pro League. Begin dit jaar maakte Welten al bekend in ieder geval tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te blijven hockeyen.

Lidewij Welten

Met Welten in de basis begon Den Bosch dominant aan de thuiswedstrijd op de Oosterplas. Na twee minuten was het al raak, toen Imme van der Hoek met een backhand scoorde.

Amsterdam, dat door de vele blessures gehavend naar Brabant was afgereisd, maakte een machteloze indruk in de beginfase. Dat Pleun van der Plas kort na de openingstreffer de 2-0 maakte, kwam dan ook niet als een verrassing.

Kort voor rust leek Amsterdam zich op te richten. Een minuutje na de aansluitingstreffer van Noor de Baat bracht Joosje Burg de marge echter alweer op twee.

De wedstrijd belandde na de pauze in een slaapstand. Amsterdam was niet bij machte iets te forceren en Den Bosch koesterde de voorsprong.

Toch viel aan het einde van het derde kwart de aansluitingstreffer. Freeke Moes tikte voor Amsterdam de 3-2 binnen na een afgeslagen strafcorner.

Een slotoffensief bleek er voor de bezoekers niet meer in te zitten. Den Bosch was in het laatste kwart van de wedstrijd veel sterker. Dat leverde drie minuten voor tijd een vierde goal op. Noor Omrani bepaalde de eindstand op 4-2.

Koploper Den Bosch staat nu op 41 punten, op twaalf punten van Amsterdam. Alleen nummer twee SCHC heeft Den Bosch in zicht.