Lidewij Welten met bondscoach Alyson Annan
NOS Sport

Annan maakt hockeyselectie bekend: Welten naar Tokio, Koning eerste keepster

Lidewij Welten is de opvallendste naam in de hockeyselectie voor de Olympische Spelen, die vrouwenbondscoach Alyson Annan heeft prijsgegeven. Niet dat haar kwaliteiten ter discussie staan, maar de 30-jarige routinier van Den Bosch liep half mei in de slotfase van de play-off-finale tegen Amsterdam een gescheurde pees in haar linkerhamstring op waardoor Tokio ernstig op de tocht kwam te staan.

"Het gaat goed met haar", weet Annan. "En ik heb altijd aangegeven dat Lidewij voor ons nooit een twijfelgeval is geweest. Sterker, voor haar blessure heeft ze al groen licht gekregen voor haar vierde Olympische Spelen. We zijn nu aan het kijken hoe ver zij komt in haar herstel. Ik ga morgen voor het eerst op het veld met haar een balletje slaan."

Annan gokt op tijdig herstel Welten: 'Anders speelt een van de reserves'

Annan houdt nog wel een slag om de arm, maar neemt de gok graag. "Als ze fit is, gaat ze natuurlijk spelen. Niemand weet hoe haar blessure gaat verlopen. Maar ik selecteer haar liever wel en kijk of het lukt, dan dat ik haar niet selecteer. En als zij het niet haalt, gaat een van de reserves de Olympische Spelen spelen."

Xan de Waard en Ireen van den Assem, twee andere vaste krachten, kampten de afgelopen weken ook met blessures en misten daardoor ook het EK dat Oranje vorige week won. Zij zijn echter voldoende hersteld om hun opwachting in Tokio te kunnen maken.

Olympische hockeyselectie vrouwen

In het doel heeft Josine Koning de voorkeur gekregen boven Anne Veenendaal. "Twee van de beste keepsters van de wereld die in ieder team op de Olympische Spelen zouden kunnen spelen. Maar wij moeten dus een keuze maken en die is op Josine gevallen. Zo'n drie maanden geleden hebben wij onze voorkeur uitgesproken naar beiden."

"Josine heeft een wat stabieler jaar gedraaid wat ons betreft. Dat hebben wij ook met Anne besproken. Dat Josine een betere shootoutkeepster zou zijn, speelt geen rol. Ik weet ook niet waarom mensen dat zeggen. Anne heeft twee jaar geleden de shootouts bij de Pro League gewonnen en Josine bij het WK. Je doet Anne tekort door te zeggen dat ze niet goed genoeg is in shootouts. Bovendien willen we het daar helemaal niet op aan laten komen."

Annan: 'Koning heeft een wat stabieler jaar gedraaid als keepster'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl