'Ik kijk nu veel meer om mij heen en denk: o, zo gaat het dus normaal'

Ze zijn er wel, maar ook weer niet. "Ja, zo voelt het wel een beetje", bekent Xan de Waard. De hockey-international is herstellende van een blessure en moet het daarom bij de EK in Amstelveen doen met de rol van reserve.

Ze is niet de enige: Ireen van den Assem zit in hetzelfde schuitje. Ze draaien grotendeels mee met de Oranje-selectie, maar op wedstrijddagen hoeven beide wereld- en Europees kampioenen niet in actie te komen.

Een bijzondere ervaring, vertelt Van den Assem, de verdedigster die na de zomer landskampioen Den Bosch verruilt voor oude liefde Tilburg. "Normaal sta je strak van de adrenaline. Maar nu zit ik veel meer om mij heen te kijken en denk ik: o, zo gaat het dus normaal. Je beleeft het nu op een heel andere manier."

Ireen van den Assem Pro Shots

"We maken alles van dichtbij mee", vult SCHC-middenvelder De Waard aan. "We zijn overal bij, maar toch eigenlijk ook weer nergens."

Terwijl de Nederlandse ploeg op jacht is naar titelprolongatie, ligt bij beide reserves de focus op de Olympische Spelen in Tokio. Want daar willen ze eind volgende maand bij zijn. "Ik heb er wel vertrouwen in dat dat gaat lukken", is De Waard optimistisch. "Het is een kwestie van pijnvrij en op ons allerfitst zijn. Daar zijn we heel hard mee bezig."

"Het gaat erg goed", bevestigt Van den Assem. "Ik voel me vrij. Ik denk dat ik zo door moet gaan."

Uitslagen EK hockey NOS

STER reclame