Xan de Waard bij Oranje Orange Pictures

Licht aan het einde van de tunnel, daar is hockeyster Xan de Waard naar op zoek. Door een vervelende blessure staat ze al zes weken langs de kant. Wanneer ze weer in actie kan komen, is lastig te zeggen. En dat met het Europees kampioenschap en de Olympische Spelen in aantocht. "Of ik mij zorgen maak? Ik wil er eigenlijk niet aan denken. Het wordt spannend..."

Sinds half maart kampt De Waard met ontstekingen aan pezen in de binnenkant van haar benen en vocht bij haar schaambeen, ontstaan door overbelasting als gevolg van een druk programma. Uitgestelde wedstrijden moesten worden ingehaald door corona of de sneeuw. En met het Nederlands elftal speelde ze de Pro League.

"Ik ben veel naar de fysiotherapeut geweest en vaak ging het daarna ook wel weer. Maar nu ben ik over een grens gegaan", vertelt De Waard, terwijl haar ploeggenoten bij SCHC zich opmaken voor de topper in de hoofdklasse tegen Den Bosch.

Trage stappen vooruit

Aan de zijlijn van het veld is in haar stem de onzekerheid over de blessure en de revalidatie goed hoorbaar. "Ik kan niet zeggen wanneer ik terug ben. Dat is het nare van deze blessure: het is bijna per dag kijken hoe het gaat."

Xan de Waard bij haar club SCHC Orange Pictures

De 156-voudig Oranje-international moet zich in het herstel soms inhouden. Gaat ze te hard, dan kan ze plots een terugval krijgen, zoals afgelopen maandag: "Ik had gerend op de loopband en kwam daarna niet meer van de trap af. Maar woensdag had ik weer gerend op de loopband en daarna had ik geen reactie. Ik maak stappen, maar het gaat traag."

De onzekerheid is nog altijd groot, maar ze voelt zich zekerder dan in de eerste drie weken van haar blessure. "Toen stond ik voor mijn gevoel stil en maakte ik me zorgen", aldus De Waard. "Maar ik kan inmiddels uren wandelen zonder pijn te krijgen. Dat kon eerst echt niet."

'Een onmogelijk verhaal'

Dolgraag zet de middenvelder, die met Oranje onder meer olympisch zilver op de Spelen in 2016 en tweemaal WK-goud won, een stip aan de horizon. Maar dat is nog lastig. Eén ding is zeker: de play-offs om de landstitel met SCHC zijn "een onmogelijk verhaal".

De belangrijkste data in De Waards agenda zijn vrijdag 4 juni en vrijdag 23 juli, respectievelijk de start van het Europees kampioenschap en de Olympische Spelen. "Natuurlijk, de Spelen is het aller... aller... allerlaatste toernooi dat je wil missen. Maar ik wil honderd procent óók het EK halen. Ik leg mezelf niet te veel druk op. Dan maak ik mijzelf alleen maar gek."

Toch kan De Waard zich er niet altijd voor afsluiten. Ja, bekent ze: de onzekerheid over het halen van die toernooien maalt weleens door haar hoofd. "Thuis gaat het dan ook met pieken en dalen. Maar ik probeer het beste uit elke dag te halen, door steeds meer te doen en vertrouwen te houden dat het goedkomt."

De laatste interland, thuis tegen Duitsland in de Pro League, wonnen de hockeysters. Toen nog met De Goede en De Waard.

Samenvatting: hockeysters Oranje verslaan Duitsland zonder problemen: 3-0 Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame