Hockeysters Oranje pakken elfde Europese titel na zege op Duitsland

Nederlandse hockeysters voor elfde keer Europees kampioen na zege op Duitsland

De Nederlandse hockeysters zijn voor de elfde keer in de historie en voor de derde keer op rij Europees kampioen geworden. In de finale was Oranje met 2-0 te sterk voor Duitsland. Marloes Keetels en Frédérique Matla namen de doelpunten voor hun rekening.

Volgens bondscoach Alyson Annan was deze zege belangrijk in aanloop naar de Olympische Spelen, die over zes weken beginnen. "We hebben moeilijke wedstrijden nodig", aldus Annan, die aankondigde komende week haar olympische selectie bekend te maken. "We zijn er grotendeels uit."

Eva de Goede ziet nog verbeterpunten richting de Spelen, maar kijkt er wel vol vertrouwen naar uit. "Je wilt natuurlijk altijd op je allerbest spelen, maar ook weer niet te vroeg pieken. Het is niet erg als sommige dingen niet lukken. Dat komt straks op de Spelen wel. Daar kunnen we nu lekker naartoe bouwen."

Bekijk in de videocarrousel de reacties van De Goede, bondscoach Annan en EK-debutante Stella van Gils:

De weg naar de eindstrijd op de EK hockey verliep voor de Nederlandse vrouwen zonder enige tegenslag. Met drie (zeer) ruime overwinning in de groepsfase en een 3-1 zege op België in de halve finales kende de ploeg van bondscoach Annan weinig tegenstand tijdens dit EK.

De Duitse vrouwen hadden een stroevere start op dit toernooi, met een 1-1 gelijkspel tegen België, maar daarna stoomden ze met ruime zeges door naar de finale, waar ze net als twee jaar geleden Nederland troffen.

Nederland zet Duitsland onder druk

In de finale in het Wagener-stadion in Amstelveen was de eerste grote kans voor Oranje. De wedstrijd was nog maar enkele seconden oud toen Matla, de topscorer van dit EK, uithaalde met haar backhand. De Duitse keepster kon de bal nog net uit het doel houden.

Aan het eind van het eerste kwart was het opnieuw Matla die de Duitse doelvrouw dwong tot een redding. Dit keer kwam de kans voort uit een strafcorner. De tweede strafcorner van Oranje, in het tweede kwart, was wel raak. De variant werd door aangeefster Keetels binnengetikt.

Blijdschap na het doelpunt tegen Duitsland in de EK-finale

De Duitse hockeysters boden in het derde kwart flink meer tegenstand en de Nederlandse aanvalsters liepen zich vaak vast in de hechte defensie van Duitsland, waardoor er niet veel kansen gecreëerd werden.

Oranje ontsnapte vlak voor het einde van het derde kwart zelfs aan de gelijkmaker. Sanne Koolen kon ternauwernood een Duits doelpunt voorkomen door haar stick nog net tegen de bal te zetten.

Ook in het laatste kwart stond Nederland onder druk. Met name bij de vele strafcorners werd keepster Josine Koning, die na rust in plaats van Anne Veenendaal onder de lat stond, onder vuur genomen.

Matla zorgde vlak voor het einde voor de beslissing in de finale. Ze wipte de bal over de Duitse doelvrouw heen. De scheidsrechter leek nog even een streep door de 2-0 te zetten, maar de videoscheidsrechter oordeelde dat de Nederlandse spits de bal niet met de bolle kant van de stick had geraakt.

Brons voor België

De Belgische hockeysters hebben de bronzen medaille veroverd. Ze waren in de troostfinale met 3-1 te sterk voor Spanje.