NOS Nieuws

Engel langer vast: 'Tweets leidden tot strafbare feiten'

Activist Willem Engel, die woensdag werd aangehouden op verdenking van opruiing, blijft veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam vandaag beslist.

Engel moet voorlopig blijven vastzitten wegens recidivegevaar, bepleit het OM in Rotterdam. "We willen voorkomen dat hij opnieuw berichten op sociale media plaatst waarbij hij de gezondheid of veiligheid van personen in gevaar brengt", zegt een woordvoerder. "Wij denken dat hij opnieuw dit soort feiten zal plegen, als hij zou worden vrijgelaten."

Het OM verdenkt de Viruswaarheid-voorman ervan zeven opruiende berichten op sociale media te hebben gedeeld, in de periode van juni 2020 tot december 2021. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", aldus het OM.

Of het bij die zeven berichten blijft, is nog niet duidelijk. "Het onderzoek loopt nog. Als er meer berichten naar voren komen van directe of indirecte opruiing, dan kunnen die nog worden toegevoegd", zegt de woordvoerder. Om welke zeven berichten het precies gaat, wil het OM niet zeggen.

Het OM zegt dat de vrijheid van meningsuiting een van de fundamentele rechten in de Nederlandse wet is. "Je mag dus zeggen en vinden wat je wil. Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt heeft het OM de taak, als handhaver van de wet, om op te treden."

Aangifte

Engel is oprichter en voorman van actiegroep Viruswaarheid en wordt gezien als het gezicht van de anti-coronamaatregelenbeweging in Nederland. Het Openbaar Ministerie begon in januari een onderzoek, nadat tegen Engel een collectieve aangifte was ingediend.

Volgens die aangifte maakt hij zich schuldig aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Meer dan 22.000 mensen sloten zich erbij aan.

Volgens Norbert Dikkeboom, de initiatiefnemer van de massale aangifte, deed de Rotterdamse dansleraar meerdere opruiende uitlatingen. Zo riep Engel op om "voor later" GGD-medewerkers te fotograferen die coronaprikken gaven en om te zorgen dat je corona krijgt. Dat is "naastenliefde".

Zo zag de aanhouding van Engel er woensdag uit:

Vriendin Willem Engel filmt arrestatie: 'Waarom word ik aangehouden?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl