NOS Nieuws

Ster 2000 lichtjaar verderop: nieuwe foto's ruimtetelescoop gepubliceerd door NASA

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft nieuwe foto's gepubliceerd die gemaakt zijn door de James Webb-ruimtetelescoop.

Op de foto is een ster te zien die 2000 lichtjaar verderop staat, omringd door oude sterrenstelsels. Het licht van de ster is 100 keer zwakker dan het menselijk oog kan zien. De foto van vandaag is een testfoto om te kijken of de spiegels van de telescoop goed staan. De eerste 'echte' foto's komen eind juni of begin juli.

De ster op de foto staat op 2000 lichtjaar afstand

Vorige maand publiceerde NASA de allereerste beelden van de telescoop, die op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde in een baan om de zon draait. Op die beelden stond een ster uit het sterrenbeeld Grote Beer. Die werd gekozen, omdat de ster relatief 'dichtbij' de James Webb staat en erg fel is. Daarmee vormde het hemellichaam een makkelijk doelwit.

De beelden van vorige maand waren nog niet optimaal, omdat de spiegels van de telescoop nog niet uitgelijnd waren. De positie van de achttien spiegels is nu beter en de nieuwe beelden zijn daardoor mooier dan verwacht, zeggen wetenschappers tegen persbureau AP.

Eerste sterren na de oerknal

Volgens Jane Rigby, die als wetenschapper betrokken is bij het Webb-project, was de achtergrond van de foto nog indrukwekkender dan de ster zelf. De sterrenstelsels die op de foto staan zijn enkele miljarden jaren oud. Het doel is om nog verder terug in de tijd te kijken, naar het licht van de eerste sterren die na de oerknal ontstonden. Ook wordt gezocht naar tekenen van leven in de ruimte.

Zo werd de James Webb gelanceerd, op een ruimtevaartbasis in Frans-Guyana

Ruimtetelescoop James Webb succesvol gelanceerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl