Op de beelden zijn achttien hoeken te zien van de ster HD 84406
NOS NieuwsAangepast

NASA publiceert eerste beelden nieuwe ruimtetelescoop

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de eerste beelden vrijgegeven die zijn gemaakt door de James Webb-ruimtetelescoop. Op de beelden zijn afbeeldingen te zien van een ster. De kwaliteit is niet optimaal doordat de spiegels nog niet zijn uitgelijnd.

De beelden zijn gemaakt met achttien spiegels en laten nu achttien versies zien van HD 84406, een ster uit de Grote Beer. Voor die ster is gekozen omdat hij vrij fel is en er bovendien relatief weinig andere sterren omheen liggen en er dus geen verwarring kan ontstaan waar het licht vandaan komt.

Ondanks de vaagheid van de beelden is NASA blij met het eerste concrete wapenfeit van de James Webb-telescoop, die eind december werd gelanceerd. Het is een startpunt om de spiegelsegmenten uit te lijnen, zegt de ruimtevaartorganisatie. Als dat is gelukt, kunnen de spiegels samen opereren als een geheel. De hoop is dat volgende maand de eerste enkele foto van de ster kan worden genomen.

De James Webb is de opvolger van de beroemde ruimtetelescoop Hubble en bevindt zich inmiddels op zo'n 1,6 miljoen kilometer van de aarde. De telescoop moet onder meer gaan speuren naar verre sterrenstelsels en naar tekenen van leven in de ruimte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl