De aangetroffen planken
NOS Nieuws

Restanten van Romeins schip gevonden bij aanleg van provinciale weg

Bij de bouwwerkzaamheden van de Rijnlandroute bij het Zuid-Hollandse Valkenburg zijn restanten gevonden van een schip dat vermoedelijk stamt uit de Romeinse tijd. Het gaat om planken die lijken te horen bij een 30 meter lang vrachtschip uit de eerste eeuw na Christus. Verder onderzoek moet dit nog uitwijzen.

De restanten kwamen tevoorschijn bij graafwerkzaamheden voor een nieuwe provinciale weg. Projectarcheoloog René Isarin spreekt van een toevalstreffer. "Hoewel we het vermoeden hadden dat er daar ergens een schip zou kunnen liggen, is de kans dat je daadwerkelijk iets vindt extreem klein", zegt hij. "Ik had er zelf weinig fiducie in."

Het gaat om een zeldzame vondst voor Zuid-Holland. "Van aardewerk en metaal weten we veel, maar Romeinse boten worden niet zo vaak gevonden", zegt Isarin.

Pengat

Wat de vondst verder bijzonder maakt, is de bouwwijze van het schip. De planken wijzen op een mediterraanse stijl. Maar ze zijn gemaakt van eikenhout, een houtsoort uit Noordwest-Europa die niet vaak wordt gebruikt bij schepen uit het Middellandse Zeegebied, legt Isarin uit.

Bekijk hieronder beelden van de planken en de bouwplaats waar ze werden gevonden:

  • Rijnlandroute
    De restanten van het Romeinse schip
  • Rijnlandroute
    De restanten van het Romeinse schip
  • Rijnlandroute
    De plek waar de planken zijn gevonden

Bovendien zijn in de planken sporen te vinden van een zogenoemde pen-gat-techniek. "Dit is de eerste keer dat we zo'n verbinding hebben gevonden in een Romeinse platbodem", zegt archeoloog Isarin. "De meeste schepen uit de Romeinse tijd hebben spijkers en klinknagels. Dit is een heel specifieke manier om planken te bevestigen."

Archeologisch onderzoek moet nog uitwijzen wat de precieze herkomst is van het schip en waar het voor werd gebruikt. Ook wordt nog naar het hout gekeken om zo te bepalen uit welk jaar het schip precies komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl