Waarschuwing voor doorrijders
NOS Nieuws

Tanken en niet betalen, nu meer doorrijders door dure brandstof

Door de snelle stijging van de prijzen van benzine en diesel rijden de afgelopen weken meer automobilisten zonder te betalen door na het tanken. Daar schrijft vakblad Tankpro over en wordt bevestigd door SODA, een stichting die voor ruim vijfhonderd tankstations achter de wanbetalers aan gaat en aangifte bij de politie doet. Ook het schadebedrag per doorrijder loopt op.

Wekelijks zijn er 350 tot 370 automobilisten die tanken zonder te betalen. Begin dit jaar ging het nog om ongeveer 300 doorrijders per week. "Ik denk dat er geen toename is van criminaliteit, maar van onmacht", zegt Lourens 't Hart van SODA. "Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen."

De politie ziet nog geen stijging in het aantal aangiftes. Volgens 't Hart komt dat doordat de tankstations doorgaans even wachten met aangifte doen om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een misverstand. "Ik verwacht dat deze stijging de komende tijd doortrekt met deze hoge pompprijzen", zegt 't Hart.

Goedkoper

Op internet gaat de laatste tijd de grap rond dat je beter kunt doorrijden zonder te betalen, omdat de boete van 131 euro lager is dan de prijs die je moet afrekenen voor een volle tank.

"De grap is leuk, maar wat er niet bij wordt verteld is dat je 131 euro boete moet betalen plús het tankbedrag. Ook zonder boete is het duur en met schadevergoeding is het nog duurder", zegt 't Hart.

'Zo terug'

De afgelopen jaren hebben tankstations geïnvesteerd in camerasystemen waardoor de pakkans is vergroot, zegt de belangenvereniging van tankstations. SODA constateert dat het tegenwoordig vaker gaat om zogenoemde kloppers. Dat zijn klanten die bij de kassa op hun broekzakken kloppen om daarmee aan te geven dat ze geen geld hebben om te betalen. Ze beloven later terug te komen om af te rekenen, maar maken die belofte niet altijd waar.

"Van de week had ik een klopper die beloofde terug te komen om te betalen, maar toch niet terugkwam", zegt tankstationondernemer Rosan Kreijne. Ze heeft twee stations in de regio Amersfoort. "Ze hebben altijd een verhaal klaar en beloven zó terug te komen. Maar vaak komen ze niet terug, ook niet als ze hun paspoort of ID-bewijs achterlaten."

Met de huidige brandstofprijzen is de schade voor de tankstationhouders groter. "De marge op benzine is de afgelopen week kleiner geworden. We moeten dus heel veel auto's vullen om de schade van één doorrijder te compenseren", zegt Kreijne.

Tanklimiet

De hoge brandstofprijs leidt tot meer veranderingen bij tankstations. Zo is deze week de tanklimiet bij onbemande tankstations verhoogd. Automobilisten konden voorheen voor maximaal 125 euro tanken, dat bedrag is nu op verschillende plekken verhoogd naar 200 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl