ANP
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Alternatieve straf voor man (21) die opriep huisarts 'om te leggen'

Een man van 21 die een Utrechtse huisarts in opleiding op internet bedreigde krijgt een alternatieve straf. De inwoner van Hoeksche Waard moet een training in cognitieve vaardigheden volgen. Op internet schreef de man: "Ik bied duizend euro om dokter Bernard om te leggen."

Bij zo'n training moet gedacht worden aan: het leren beheersen van boosheid en het herkennen en veranderen van gedachten die niet reëel zijn. Het slachtoffer, Bernard Leenstra, kan leven met die straf, meldt hij op Twitter: "Ik kan me daarin vinden, opvoeden, bijsturen en recidive voorkomen is belangrijker dan straffen. Zaak gesloten, nu weer aan het werk." Verder noemt hij het "een belangrijk signaal dat anonieme toetsenbordridders gepakt en berecht kunnen worden".

De arts uit Utrecht is bedenker van prullenbakvaccin.nl. Met die website probeert Leenstra verspilling van overgebleven vaccindoses tegen te gaan. Naar eigen zeggen werd Leenstra bedreigd omdat hij uitleg geeft over nut en noodzaak van coronavaccins. "Het enige wat ik doe is complexe medische informatie naar jip-en-janneketaal vertalen."

Het was niet de eerste keer dat de Utrechter werd bedreigd. "Ik krijg dingen te horen als: als ik je tegenkom op straat zou ik je strot kapotsnijden. En toen ik bij Op1 zat kreeg ik te horen: we zouden je moeten ophangen, samen met de programmamakers."

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de man uit Hoeksche Waard nu geseponeerd, meldt RTV Utrecht. Justitie vervolgt hem niet als hij zich regelmatig meldt bij de reclassering en de twaalfdelige training volgt.

Advertentie via Ster.nl