Huisarts in opleiding Bernard Leenstra
NOS NieuwsAangepast

Arts met dood bedreigd: 'Gaat je niet in koude kleren zitten'

"Ik bied duizend euro om dokter Bernard om te leggen." Deze op internet geplaatste bedreiging komt hard aan bij huisarts in opleiding Bernard Leenstra in Utrecht. "Mijn moeder en vriendin lezen dit ook. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

Leenstra is mede-oprichter van prullenbakvaccin.nl, een website die bedoeld is om verspilling van overgebleven vaccindoses tegen te gaan. Volgens hem had de bedreiger een prijs op zijn hoofd gezet, omdat hij uitleg geeft over het nut van coronavaccins.

Op Twitter bedankt Leenstra de politie voor het arresteren van een verdachte:

De recherche had de arts vooraf laten weten dat de verdachte vanmorgen vroeg zou worden opgepakt. De NOS heeft deze mail ingezien.

De recherche Midden-Nederland heeft vandaag één persoon gearresteerd wegens online bedreiging en opruiing, maar kan om privacyredenen niet zeggen of het gaat om dezelfde zaak. De aangehouden persoon is een 21-jarige man uit de gemeente Hoeksche Waard.

Bluf?

De arts vermoedt dat het online dreigement bluf is, maar zegt dat zoiets lastig te beoordelen is. Vermoedelijk was de schrijver boos en overzag hij de consequenties van zijn daden niet, zegt Leenstra. Toch kunnen de gevolgen groot zijn, verwijst hij naar een incident bij een collega-huisarts in september.

"In zijn praktijk in Leiden is een poging tot brandstichting gedaan en op de voordeur geschoten. Een molotovcocktail naar binnen gooien bij een huisartsenpraktijk, dat is toch gestoord?" Er hoeft uiteindelijk maar één persoon bij te zitten die een oproep tot huurmoord of een aanslag op een huisarts wel serieus neemt, stelt Leenstra.

Hij is opgelucht dat de politie in zijn geval in actie is gekomen. "Het komt wel erg dichtbij als iemand zulke dingen zegt, ook al denk ik nog steeds dat het bluf is. Hij of zij moet zulke dingen niet roepen."

Als je elkaar in de ogen aankijkt, komt dit veel minder voor.

Bernard Leenstra, huisarts in opleiding

Tijdens de coronapandemie ervaren huisartsen meer agressie dan voorheen. Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met ingegooide ruiten en patiënten die woedend zijn over het coronabeleid. Ook zijn diverse GGD-teststraten in het land het doelwit geworden van vernieling of brandstichting.

Pittige discussies

"Er is een heel klein groepje mensen dat echt denkt dat de coronavaccins gif zijn en dat mensen ermee worden vermoord", legt Leenstra uit. "Als je dat echt denkt, kan je kennelijk overgaan tot dit soort daden", verwijst hij naar alle incidenten van de afgelopen twee jaar.

De Utrechtse huisarts in opleiding legt zowel in het openbaar als in de media uit dat de vaccins juist helpen om de kans op sterfte en ernstige ziekte bij corona sterk terug te dringen. In gesprekken van persoon tot persoon leidt dat soms tot pittige discussies, maar hij is op straat nooit bedreigd. "Ik denk dat als je elkaar in de ogen kijkt, dit veel minder vaak voorkomt. Het is meer een ding op internet."

Leenstra is enkele maanden geleden op sociale media gestopt met reageren op desinformatie. Een gesprek hierover in de spreekkamer, bij mensen thuis of videobellen heeft volgens hem veel meer effect dan per chat berichtjes heen en weer sturen. "Nadien is er niet altijd volledige consensus, maar we komen zeker meer tot elkaar", schreef hij destijds op zijn LinkedIn-pagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl