Studio Voetbal
NOS Voetbal

Terwijl vader Jans geniet in Twente, zit zoon in ongekende hectiek bij Vitesse

Ron Jans geldt al jarenlang als een vertrouwd gezicht langs de lijn, iemand met een behoorlijke staat van dienst in de eredivisie. Toch gaat ook de oudste trainer van de eredivisie met zijn tijd mee.

"Ik weet niet of het Engels is, maar er is echt wel wat veranderd", zegt de coach die met FC Twente knap vijfde staat. "Ik ben alle trainingen verantwoordelijk en ben op de hoogte van wat er gebeurt. Maar alles wordt uitgevoerd door de rest van de staf."

De manager Jans werkt in Enschede met een aanvallende (Ivar van Dinteren) en verdedigende coach (Andries Ulderink). "Het was in het begin even wennen, maar ik ben hartstikke tevreden", vertelt hij aan tafel bij Studio Voetbal.

Jans: 'Weet niet of het Engels is, maar er is echt wel wat veranderd'

Zo stabiel als FC Twente dit seizoen presteert, zo wisselvallig lijkt het Ajax af te gaan in de fase van het seizoen waarin de prijzen worden verdeeld.

De Amsterdammers leken hun koppositie zelfs te moeten gaan delen met PSV, totdat aanvoerder Dusan Tadic zijn club in de extra tijd vanaf de stip langs RKC Waalwijk schoot (3-2). Die vier tegengoals in de laatste twee eredivisieduels met André Onana op doel zijn er al bijna net zoveel als de vijf uit de 23 voorgaande wedstrijden.

Maar dat ligt volgens de analisten niet aan de keepers, maar vooral aan de verdediging.

"Als ze moeten, dan staan ze er wel", doelt Theo Janssen op de manier waarop een wedstrijd tegen RKC wordt beleefd. Een ploeg die onderin de middenmoot staat. "Dit soort wedstrijden doen ze gewoon dertig procent minder."

Pierre van Hooijdonk ziet dat de problemen achterin structureel zijn, zeker in de Nederlandse competitie. "Je speculeert een beetje. Je denkt: die spelers in Nederland die zien het niet als je wat meer ruimte weggeeft."

RKC zorgt bijna voor stunt in Arena: 'Ajax blijft de deur opengooien'

De sportieve problemen bij Ajax staan nog maar in schril contrast met die van Vitesse. De club die worstelt met het standpunt rond zijn Russische eigenaar. En dan waren er vrijdagavond ook nog supporters die de boel liepen te verzieken, waardoor het thuisduel met Sparta (0-1) in de extra tijd gestaakt werd.

Een van de zonen van Jans is persvoorlichter bij Vitesse. En ja, ze spreken natuurlijk over het werk. "Het was de meest hectische week de hij ooit heeft meegemaakt..."

Zorgen om coronasteun: 'Denk echt dat clubs met veel publiek veel gaan missen'

En dan zijn er ook nog zorgen die alle clubs aangaan. Er is een hoop onduidelijk over de afspraken rond de weken waarin supporters niet welkom waren in de stadions. Een royale compensatieregeling die werd afgesproken, dreigt volgens Arno Vermeulen niet door te gaan. En dan praat je over een miljoen of vijftig verschil.

"Clubs zullen dan moeten gaan rekenen hoe ze dit seizoen eindigen", vreest Vermeulen.

Kijk hieronder de vaste rubrieken Korte Corner met Marcel van Roosmalen over Clarence Seedorf en Eindsignaal door Frank Heinen over Leo van Veen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl