PSV eenvoudig langs Heracles en is (voorlopig) koploper

Bekijk de samenvatting van PSV - Heracles Almelo

PSV-fans kunnen vanmiddag verlekkerd kijken naar de ranglijst in de eredivisie: PSV is koploper - al kan het die plek vanavond alweer kwijt zijn. Door een 3-1 overwinning op Heracles Almelo kwamen de Eindhovenaren één punt boven Ajax te staan.

PSV had een vrij eenvoudige middag tegen nummer twaalf Heracles. Zo eenvoudig zelfs dat het in de eerste helft bij vlagen aanvoelde als een oefenwedstrijd. Wel een oefenwedstrijd waarin PSV graag wilde laten zien wat het kan, maar dat ging niet altijd even soepel.

Bekijk hier de reacties van Cody Gakpo, Roger Schmidt, Frank Wormuth en Koen Bucker:

Vooral Noni Madueke en Joey Veerman combineerden en soleerden enkele keren mooi door de verdedigende linies heen, maar het ontbrak aan scherpte en daadkracht in het vijandige strafschopgebied. PSV zette de opbouw van de ploeg uit Almelo al vroeg vast, gunde Heracles geen moment rust aan de bal.

14 schoten op doel, 1 doelpunt

Heracles, gemankeerd door blessures en ziekte, kwam nauwelijks van eigen helft af. Doelman Koen Bucker, de vervanger van de zieke Janis Blaswich, kreeg een drukke middag.

Al binnen vijf minuten moest hij serieus optreden toen Madueke na een strakke steekbal van Eran Zahavi voor zijn neus opdook. In totaal nam PSV Buckers doel 25 keer onder vuur, waarvan 14 keer tussen de palen. Op basis van die statistiek en grote kansen voor Madueke en Veerman, was het een wonder dat het bij rust slechts 1-0 stond.

Na twintig minuten dribbelde Madueke zich vrij tussen drie Heraclieden en zag Veerman vrij staan op de rand van het zestienmetergebied. De Eindhovense winteraankoop plaatste de bal met binnenkant rechts feilloos in de verre hoek. Zijn tweede goal in zeven duels in de eredivisie voor PSV.

Cody Gakpo viert de 3-1 met Joey Veerman

Na rust kwam Heracles iets meer van het eigen doel af, wat leidde tot ruimte in de omschakeling voor PSV. Zo kwam de bal na een passje van Mario Götze en een klungelige aanname van Madueke voor de voeten van de verder anonieme Zahavi: 2-0.

Wedstrijd beslist, zo leek het. Maar Heracles deed toch verrassend iets terug. Een van richting veranderde kopbal van Samuel Armenteros belandde plots achter doelman Joël Drommel. PSV raakte niet in de war van de aansluitingstreffer.

Rentree Gakpo

In de ontstane ruimte na het vooruit voetballen van Heracles kon Veerman blijven strooien met passes vanachter de spitsen. Dat leidde twintig minuten voor tijd tot de beslissende 3-1 van Cody Gakpo. De smaakmaker, die op de bank begon omdat hij net terug is van een enkelblessure, stond pas enkele minuten binnen de lijnen.

Door de overwinning staat PSV (vooralsnog) op plek één op de ranglijst. De rest van de zonnige middag in Eindhoven kan het voor de televisie gaan zitten en kijken of Ajax thuis in staat is RKC te verslaan (16.45 uur) en de koppositie weer over te nemen.