Schade van een aardbeving in 2018, in de toren van een kerk in Zeerijp
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Aardbeving met kracht van 2,1 nabij Zeerijp

Nabij het Groningse dorp Zeerijp heeft zich om 14.18 uur een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 2,1.

Het KNMI bevestigt de nieuwe aardbeving bij RTV Noord, midden in het gaswinningsgebied in Groningen. Het is nog onduidelijk of er schade is.

Het epicentrum van de beving lag op 3 kilometer diepte. "Dat is de diepte van het gasreservoir", zegt KNMI-seismoloog Laslö Evers.

Kleine en grotere schok

"Het was eerst een kleine en direct daarna een grotere schok", zegt Bert Kamminga. Hij woont in Garsthuizen, op 5 kilometer afstand van Zeerijp.

Het gaat om de eerste relatief zware aardbeving in bijna vijf maanden tijd, sinds de aardbeving van 3,2 in Garrelsweer op 16 november vorig jaar.

"Dat is een patroon dat we vaker zien", zegt seismoloog Evers over de relatief rustige periode die hieraan voorafging. "Het heeft te maken met de grilligheid van de ondergrond en de verstoring van de druk, die zich probeert te herstellen. Er is verder geen peil op te trekken."

Grote drukverschillen

Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zei al eerder dat de huidige aardbevingen te maken hebben met de grote drukverschillen die eerdere gaswinning hebben opgeleverd.

Zo is de druk in het gasveld op dit moment het hoogst rondom Loppersum, waar al een tijdje juist geen gas meer wordt gewonnen. In het zuiden van het gasveld wordt nog wel gas gewonnen en is de druk lager. "Deze druk is zich nu aan het vereffenen", aldus SodM in oktober 2021 bij RTV Noord.

"Het aardgas stroomt van plekken met een hoge druk naar plekken met een lage druk. Ook dit proces veroorzaakt spanningen op breuken in de diepe ondergrond, die tot bevingen kunnen leiden. Dat verklaart waarom er relatief veel bevingen zijn in het Loppersum-gebied."

Advertentie via Ster.nl