In Loppersum kwamen mensen samen om een fakkel aan te steken
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Groningers met fakkels en kaarsen op straat na aardbeving Garrelsweer

In Groningen hebben mensen vanavond gedemonstreerd vanwege de vele aardbevingen. Op verschillende plekken in en buiten het aardbevingsgebied hebben mensen als protest fakkels en kaarsen aangestoken.

Rond 17.30 uur werd in meerdere plaatsen actiegevoerd door fakkels te ontsteken. Op hetzelfde tijdstip luidden verschillende kerken de klokken. Volgens RTV Noord kwamen mensen op verschillende plekken ook samen.

Mensen komen in Loppersum samen tijdens fakkelprotest

Het protest was georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging. Die riep inwoners op om een fakkel aan te steken in de tuin of voor de deur uit protest tegen de trage afwikkeling van de aardbevingsschade.

Ook in Loppersum hadden mensen zich verzameld om samen een fakkel aan te steken. Met de actie willen ze aandacht vragen voor de problematiek door de aardbevingen.

"Ik woon zelf in Zeerijp en in 2018 is ons huis onderzocht voor versterking. De uitkomsten van dat onderzoek zijn er nog steeds niet", vertelt een deelnemer. "Twee weken geleden ontvingen wij een brief met daarin de mededeling dat wij misschien voor 2023 duidelijkheid krijgen of het versterkt moet worden."

"We wonen al zo lang met onze kinderen in dat huis in onzekerheid, dat kan gewoon niet", vervolgt ze. "En wij zijn niet de enigen. Meer inwoners van Zeerijp zitten lang in de onzekerheid. Het wordt allemaal uitgesteld."

In Middelstum werden de kerkklokken geluid.

Maandagnacht werd het Groningse dorp Garrelsweer getroffen door een aardbeving met een kracht van 3,2. Het leidde tot dusver tot ruim 450 schademeldingen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De meeste meldingen komen uit de regio rond het epicentrum.

Vanmiddag was demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken in Garrelsweer, om daar te praten over de gevolgen van de aardbeving die het dorp trof. "De boodschap is duidelijk: de mensen willen dat de oorzaak wordt weggenomen, dat de gaswinning wordt beëindigd. En dat gebeurt ook, daar hoeft echt geen twijfel over te zijn. Die gaat naar nul", vertelde hij aan RTV Noord. "En de mensen willen dat de versterking nu ook echt bij hen thuis zichtbaar wordt."

Blok zou aanvankelijk volgende week een regulier bezoek aan Groningen brengen, maar door de aardbeving werd dat naar voren gehaald. Hij erkent dat de versterkingsoperatie sneller en beter moet. "Een plan daarvoor is al uitgewerkt, maar met de ervaring van nu moeten we gaan kijken of we daar aan nog wat knoppen kunnen draaien."

Advertentie via Ster.nl