Patrick Roest zwaait naar het publiek na de 5.000 meter in Hamar
NOS SchaatsenAangepast

Balende Roest leidt na eerste WK-dag, maar Van der Poel volgt op 1,6 seconde

Patrick Roest gaat na de eerste dag van de WK allround aan de leiding, maar het verschil met zijn grote concurrent Nils van der Poel is op de volgende afstand - de 1.500 meter zondag - slechts 1,6 seconde.

In het Noorse Hamar besloot Van der Poel de eerste dag met winst op de 5.000 meter in 6.12,45. Hij was daarmee meer dan drie seconden sneller dan Roest, die 6.15,99 noteerde.

Roest, die op jacht is naar zijn vierde opeenvolgende wereldtitel allround, eindigde met zijn tijd als tweede. Ook op de 500 meter hield de 26-jarige schaatser de schade beperkt, waardoor hij na twee afstanden bovenaan staat in het klassement. Zondag is de 1.500 meter en de 10.000 meter.

Bekijk hieronder een samenvatting van de 5.000 meter en de 500 meter op de WK allround.

Roest veroverde de allroundtitel ook al in 2018, 2019 en 2020 en is ook de regerend Europees kampioen allround. "Ik baal gewoon", vertelde Roest na de eerste dag. "Ik reed geen goede 5.000 meter en het werd dus ook geen goede tijd. Ik moet beter rijden om het Nils moeilijk te maken. Nu heb ik het mezelf moeilijk gemaakt."

Gat met Van der Poel kan groter

Op de lange afstanden heeft Roest vooral concurrentie van Van der Poel, de Zweedse olympisch kampioen op 5.000 en 10.000 meter. In Peking moest Roest twee keer genoegen nemen met zilver achter Van der Poel. De Zweedse schaatser klokte met 37,33 de veertiende tijd op de 500 meter en maakte ruim drie seconden achterstand goed op de vijf kilometer.

"Misschien ben ik te pessimistisch", vertelde een balende Roest. "Ik wilde beter rijden vandaag, dus het is normaal dat ik baal. Ik moet zondag gewoon een goede 1.500 meter rijden. Scherp blijven. Nu goed herstellen, beetje de benen los trappen en op tijd naar bed."

Bekijk hieronder de reacties van Patrick Roest en Marcel Bosker na de eerste dag.

Marcel Bosker, die twee jaar geleden de bronzen medaille pakte op de WK, staat zevende na de eerste dag. Het was even twijfelachtig of Bosker mocht deelnemen aan de WK allround. De 25-jarige schaatser testte aan het begin van de week positief op het coronavirus en reisde pas later naar Noorwegen.

Bosker testte vrijdag negatief en kreeg van de internationale schaatsunie (ISU) te horen dat hij mocht starten. Na de 500 meter keek hij echter al tegen een behoorlijke achterstand aan. Hij reed 37,21 en klokte op de 5.000 meter de zevende tijd met 6.24,07. Zijn achterstand op Roest is 4,73 seconden.

In Peking eindigde hij samen met Sven Kramer en Roest op een teleurstellende vierde plaats op de olympische ploegenachtervolging.

Beau Snellink moest op het laatste moment de WK allround aan zich voorbij laten gaan. De 20-jarige schaatser zou zijn WK-debuut maken in Hamar, maar mag vanwege een positieve coronatest toch niet in actie komen. Chris Huizinga, de vervanger van Snellink, staat vijftiende na de eerste dag.

Geen Russen

Eerder deze week maakte de ISU bekend dat Russische en Belarussische sporters en officials worden uitgesloten van wedstrijden. Beide landen ontbreken hierdoor op de WK sprint en de WK allround in Hamar, hoewel de Russische ploeg daarvoor al had besloten om niet af te reizen naar Noorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl