Ellen van Dijk met haar prijs van sponsor EasyToys
NOS WielrennenAangepast

Verkeer op het parcours en seksspeeltjes: Fryslân Tour onder vuur

Ellen van Dijk heeft de eerste etappe in de Bloeizone Fryslân Tour, voorheen de Healthy Ageing Tour, op haar naam geschreven. Haar zege in de individuele tijdrit was echter niet het gesprek van de dag in de wielerwereld. Het ging achteraf voornamelijk over de onveilige verkeerssituatie op het parcours.

Ondanks het afgesloten parcours in het Friese Surhuisterveen werd de eerste etappe ontsierd door incidenten met verkeer.

Zo werden rensters in actie geconfronteerd met fietsers die in de tegenovergestelde richting reden, kwam een auto een renster tegemoet en draaide een chauffeur zijn bestelbus het parcours op, net op het moment dat er een wielrenster aankwam.

Ongeloof om auto's, scholieren en bestelbusje op parcours Fryslân Tour

De internationale wielrenstersvakbond CPA Women deed enkele uren nadat de laatste renster was gefinisht beklag over de gang van zaken in de Fryslân Tour. "Onvoorstelbaar wat er vandaag allemaal is gebeurd in een UCI-wedstrijd", schrijft de CPA op Twitter.

Opvallend prijzenpakket

"We zijn enorm teleurgesteld, maar in ieder geval opgelucht dat niemand gewond is geraakt. De tijdrit vond plaats in open verkeer en de prijzen die na de race werden uitgedeeld maakten de dag nog surrealistischer."

Daarmee doelt de vakbond op een koffertje dat Van Dijk kreeg, met daarin een set seksspeeltjes van sponsor EasyToys.

De organisatie achter de koers verdedigde zich op Twitter. "De tijdrit vond plaats op een volledig afgesloten parcours. Alle straten waren beveiligd met 89 verkeersregelaars. De op het parcours aanwezige fietsers en automobilisten kwamen uit huizen en opritten aan het parcours."

De chauffeur van de bestelbus is volgens de organisatie door de politie op zijn gedrag aangesproken. "Hij heeft een aanwijzing van een verkeersregelaar genegeerd. Dat is strafbaar."

De koersdirectie kondigde meteen aan in het vervolg geen tijdrit meer op te nemen in de meerdaagse wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl