Feest bij PSV in Deventer

Veerman schiet PSV naar bekerfinale tegen tien man Go Ahead Eagles

Drie dagen na de eredivisiezege op Ajax (2-1) mocht Go Ahead Eagles woensdagavond lang dromen van een nieuwe stunt. Maar na een goede start in de eerste halve finale van de KNVB-beker moest de club uit Deventer zijn meerdere erkennen in PSV: 1-2.

De Eindhovenaren hebben zich daarmee voor de achttiende keer geplaatst voor de finale van het bekertoernooi. PSV speelt daarin half april tegen AZ of Ajax. Die clubs treffen elkaar donderdagavond in Alkmaar in de andere halve finale.

Go Ahead neemt leiding

Vroeg in het seizoen was PSV-coach Roger Schmidt al opvallend complimenteus over Go Ahead. Na het competitietreffen in de Adelaarshorst (dat eind september door PSV met moeite werd gewonnen) noemde hij de Eagles "de beste tegenstander tot dusver in de eredivisie".

Ook deze keer bood de ploeg van trainer Kees van Wonderen aanvankelijk prima partij aan PSV. Go Ahead moest het meeste balbezit aan de bezoekers laten, maar kwam lange tijd nauwelijks in de problemen.

Iñigo Córdoba heeft Go Ahead op 1-0 gezet

Sterker nog, na ruim een half uur kwamen de Eagles op voorsprong door een doelpunt van Iñigo Córdoba. De Spaanse spelmaker, die zondag tegen Ajax ook al tekende voor de openingstreffer, kopte een fraaie voorzet van Ragnar Oratmangoen schitterend binnen.

Rode kaart is kantelpunt

Nog voor rust stelde PSV orde op zaken. Nadat Érick Gutiérrez met een halve omhaal al in de buurt van de gelijkmaker was geweest, kwam Eran Zahavi tot scoren. De Israëlische spits tikte de bal na goed voorbereidend werk van Mauro Júnior achter doelman Andries Noppert.

Niet lang na de 1-1 moest Go Ahead met tien man verder. Centrale verdediger Joris Kramer haalde de doorgebroken Zahavi neer en kreeg, na tussenkomst van de videoscheidsrechter, een rode kaart van arbiter Pol van Boekel.

Eran Zahavi viert de 1-1

De Eagles werden daardoor gedwongen om in de tweede helft vooral te verdedigen. Niet lang na rust ging dat al mis, toen Mauro Júnior wist te scoren. Vanwege hinderlijk buitenspel van Zahavi, dat werd geconstateerd door de VAR, ging door dat doelpunt een streep.

Toch was het een kwestie van tijd voordat PSV de wedstrijd zou beslissen. Na bijna zeventig minuten kwam de nummer twee van de eredivisie op voorsprong. Joey Veerman rukte op met de bal aan zijn voet, waarna hij via het linkerbeen van Noppert raakschoot.

Bekijk hieronder de reacties van PSV-trainer Roger Schmidt en verdediger Jordan Teze.

In het vervolg was Go Ahead niet bij machte om PSV alsnog aan het wankelen te brengen. De Eindhovenaren kregen nog een aantal flinke kansen, maar Veerman (schot op de paal) en Noni Madueke (harde knal op de lat) kwamen niet meer tot scoren.

'Verdiende overwinning'

"Het was een verdiende overwinning vandaag", oordeelde Schmidt na afloop. "We hadden ook met meer doelpunten verschil kunnen winnen, maar ik kan wel accepteren dat we de derde goal niet hebben gemaakt, omdat we ook niet veel weg hebben gegeven."

Schmidt: "We hebben afgelopen donderdag nog in Tel Aviv gespeeld, afgelopen zondag op kunstgras tegen Sparta in Rotterdam en nu hier gewonnen van een goede ploeg. Kortom: ik ben erg tevreden."