NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 2/3: Spoedberaad Atoomenergieagentschap • Kerkklokken luiden voor Oekraïne

Goedemorgen! Het Internationaal Atoomenergieagentschap houdt een spoedberaad over de situatie in Oekraïne en de veiligheid van (voormalige) kerncentrales daar.

Eerst het weer: vanuit het noordoosten breekt vandaag op steeds meer plaatsen de zon door. Alleen in Zeeland blijft het tot de avond bewolkt. Het blijft droog bij maximaal 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) houdt een spoedberaad over de situatie in Oekraïne. Het gaat over de veiligheid van kerncentrales en de opslag van kernafval in het land, onder meer bij de in 1986 ontplofte reactor in Tsjernobyl. De in een sarcofaag ingepakte ruïnes vielen donderdag in handen van Russische troepen.
  • In heel Nederland luiden aan het einde van de middag kerkklokken voor vrede in Oekraïne. Als het aan de Raad van Kerken ligt doen alle kerken in het land tussen 17.15 en 17.30 uur mee. Direct na het luiden van de kerkklokken begint in de Domkerk in Utrecht een speciale oecumenische dienst. Voor katholieken is het Aswoensdag; Paus Franciscus heeft opgeroepen om vandaag te vasten en te bidden voor vrede in Oekraïne.
  • Het Europees bureau voor de Statistiek Eurostat komt met cijfers over de inflatie in februari. Mogelijk wordt er al meer duidelijk over de impact van de crisis in Oekraïne op de wereldwijde prijsstijgingen.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Biden heeft zijn State of the Union gehouden. Niet eerder was de Russische president Poetin zo geïsoleerd van de rest van de wereld en vroeg of laat zal Rusland de prijs betalen voor de oorlog in Oekraïne, zei hij daarin.

Ook sprak hij over binnenlands beleid, zoals al bekende voorstellen over modernisering van de economie, goedkopere medicijnen en het beter verankeren van stemrecht voor iedere Amerikaan.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 'Cherson in Russische handen': op beelden is te zien dat Russische legervoertuigen door de straten rijden en dat ze in het centrum van de zuidelijke havenstad zijn. Zeker 200 mensen zouden zijn omgekomen, schrijft de BBC op basis van een lokale politicus.
  • 'Russische parachutisten landen in Charkov': volgens het Oekraïense leger hebben de militairen na landing een militaire medische kliniek aangevallen. Er wordt al dagen zwaar gevochten om de Oost-Oekraïense stad.
  • IMF en Wereldbank steunen Oekraïne: de Wereldbank gaat Oekraïne de komende maanden steunen met 3 miljard dollar. 350 miljoen dollar daarvan moet snel beschikbaar zijn. Ook het Internationaal Monetair Fonds werkt aan een steunpakket. Dat moet een waarde krijgen van 2,2 miljard dollar.
  • COA regelt 2000 opvangplekken voor Oekraïense asielzoekers: dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Utrecht op vragen uit de raad. "Alle vervolgplekken die daarna nodig zijn, zijn de verantwoordelijkheid van de gemeenten met financiële compensatie vanuit het Rijk. Daar houden wij rekening mee in de verkenning naar mogelijke opties."
  • Wereldwijd honderden arrestaties in zaak rond online kindermisbruikbeelden: de verdachten konden gekoppeld worden aan een online database met daarin afbeeldingen van het misbruik. Zo'n 90.000 accounts werden geanalyseerd. Volgens de Britse National Crime Agency waren de opgepakte personen werkzaam op onder meer basisscholen, kinderdagverblijven en in kerken.

En dan nog even dit:

Op verschillende plekken in Europa werden met graffiti teksten gericht aan Poetin en aan de bevolking van Oekraïne gemaakt. Zo ook in de Litouwse hoofdstad Vilnius:

Graffiti-boodschappen voor Poetin: 'Den Haag wacht op je'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl