In Maastricht werd een carnavalsoptocht zonder praalwagens gelopen
NOS Nieuws

Zo viert het zuiden carnaval: 'We hebben het zo lang moeten missen'

Met een stralende zon, kleurrijke outfits en liters bier is carnaval ook vandaag weer volop gevierd. Net als gisteren trokken carnavalsvierders in Brabant en Limburg massaal straten op om feest te vieren.

De burgemeesters Depla van Breda en Mikkers van Den Bosch zeggen dat het in hun steden gezellig is. Het is er erg druk: rond 17.30 uur riep de gemeente Den Bosch zelfs op om niet meer naar de stad te komen.

Aan Omroep Brabant laten de burgervaders weten dat carnaval tot nu toe gemoedelijk verloopt. Wel zien ze dat opvallend veel dronken feestgangers de hulp van ehbo'ers nodig hebben. "Bij de ehbo-tenten op de Pensmarkt en de Parade melden zich opvallend veel mensen met alcoholproblemen ja", aldus Mikkers. "En er was al behoorlijk wat capaciteit. Maar het overgrote deel van de mensen dat nu hulp nodig heeft, heeft te veel gedronken."

Volgens Mikkers is er opgeschaald en zijn er meer ehbo'ers in de stad te vinden. "Zo kunnen politie en boa's zich op hun eigen werk blijven richten en hoeven ze hier niet mee bezig te zijn." Ook in Breda is na vrijdag opgeschaald. Volgens burgemeester Depla is het opvallend hoge aantal dronken feestgangers ook wel te verklaren. "We zien een jonge generatie, die niet meer gewend is om uit te gaan."

Desondanks geniet Breda van een zonnige carnavalsdag:

Ook in Tilburg wordt genoten van de zon, muziek en feestgedruis.

In Tilburg wordt volop carnaval gevierd

In Vinkel trok vandaag een optocht door de straten, het was een van de weinige plaatsen waar dat gebeurde. Het ging om tien wagens en daarmee was het volgens Omroep Brabant dit jaar de grootste carnavalsoptocht van Brabant.

Ook in Limburg voert plezier de boventoon en wordt er, ondanks het gebrek aan grote evenementen, volop feest gevierd. Zo stonden in Venlo de straten deels in het teken van kindercarnaval.

Kindercarnaval Venlo

Sommigen grepen carnaval aan om een statement te maken naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Zoals deze feestvierder in Maastricht:

In Maastricht trok een bonte stoet, ook wel de Boonte Störm genoemd, door de binnenstad. "Het is echt heerlijk", zegt een van de feestvierders tegen 1Limburg. "Het is prachtig weer, de brug staat vol. Het is geweldig om dit weer mee te maken." Volgens een ander is het dit jaar extra genieten. "We hebben het zo lang moeten missen."

Als enige grote gemeente in Limburg heeft Maastricht dit jaar ook een nieuwe carnavalsprins uitgeroepen. "Het is een hele eer", zegt Roel Akkermans tegen 1Limburg. Hij had eigenlijk niet gedacht dat er dit jaar een nieuwe prins zou komen. "Het is mooier dan ik ooit had durven dromen."

Carnavalsvierders op de Sint Servaasbrug in Maastricht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl