Oekraïense soldaten in Kiev
NOS Nieuws

'Russische opmars vertraagd door fel Oekraïens verzet en logistieke problemen'

De oorlog in Oekraïne is drie dagen bezig en volgens de Britten en Amerikanen zijn Russische militairen nu 30 kilometer verwijderd van de hoofdstad Kiev. Toch lijkt de Russische opmars volgens verschillende experts vertraging op te lopen door problemen met de aanvoer van goederen en brandstof. Daarnaast stuiten de Russen op fel verzet van het Oekraïense leger.

Het Kremlin zei vanmiddag dat het offensief van de Russische troepen gisteren is gepauzeerd op last van president Poetin. Rusland zou in afwachting zijn van vredesbesprekingen met Oekraïne, maar dat land zou weigeren aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Daarom is volgens een Russische regeringswoordvoerder besloten om de opmars "weer volgens plan" te hervatten.

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky zegt dat het niet klopt dat het land de vredesbeperkingen heeft afgewezen. Ook is het volgens de adviseur "absoluut onwaar" dat Rusland het offensief heeft gepauzeerd, zoals het Kremlin zegt. De Oekraïense troepen blijven ondertussen onverminderd weerstand bieden.

Moeilijk begaanbaar terrein

Het verbaast de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, niet dat Rusland moeite heeft om van het Oekraïense leger te winnen. De Russen hebben in delen van Oekraïne te maken met moeilijk begaanbaar terrein. Dat werkt in hun nadeel, stelt hij.

Daarnaast is het moreel van de Oekraïense troepen hoog. "Ze zijn bereid om voor het land te vechten", zegt de Commandant der Strijdkrachten. De weerstand die ze op dit moment bieden, is fors en daarom is de strijd volgens hem nog lang niet gestreden. Hoe langer de Oekraïners het volhouden, hoe kleiner de kans dat Rusland deze oorlog wint, denkt Eichelsheim. Extra tijd brengt namelijk meer uitdagingen met zich mee, zoals de bevoorrading van troepen en voertuigen.

Ook het Britse ministerie van Defensie zegt dat de opmars van de Russen waarschijnlijk is vertraagd vanwege problemen met de logistiek en sterk verzet.

Een andere reden dat de Russen minder snel gaan dan ze hadden aangekondigd, is omdat ze terughoudend zijn, zegt defensie-expert Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies. "We kennen de beelden van Russische bombardementen boven Syrië, en dat is hier nog niet gebeurd. Als ze dat willen, dan kunnen ze het wel."

De Russen proberen volgens Wijninga vooral militaire doelen te bestoken en zo min mogelijk burgerslachtoffers te maken. "Dat betekent ook dat het langer duurt voordat je bepaalde militaire doelstellingen kan bereiken."

De terughoudendheid kan volgens Wijninga te maken hebben met de mening van het Oekraïense volk over Rusland. Poetin zou het volk niet te veel tegen zich in het harnas willen jagen. Daarbij maakt de president een inschattingsfout. "Ik denk niet dat de Oekraïners gunstiger over de Russen denken als ze zien dat die hun steden niet helemaal platbombarderen."

De Russen vallen vanuit drie gebieden aan: Donbas, de Krim en Belarus. Vanuit het laatste land vindt de hoofdaanval plaats, omdat de Oekraïense hoofdstad Kiev niet ver van de grens ligt.

In onderstaande kaart de huidige situatie in Oekraïne, voor zover bekend:

Het belangrijkste doel van Rusland is om Kiev in te nemen, zegt het Britse ministerie van Defensie. Als in de stad alle parlementsgebouwen worden bezet dan is er geen regering meer, redeneren de Russen volgens Wijninga.

Het doel is om ervoor te zorgen dat Oekraïne geen politieke besluiten meer kan nemen, en dat de strijdkrachten niet meer worden aangestuurd. Mocht dat gebeuren, dan verwacht de defensie-expert dat de felle strijd tegen Rusland gewoon doorgaat. "Dan ga je een lange periode van guerrillagevechten krijgen."

Een poging om de hoofdstad in te nemen, gaat in ieder geval niet zonder slag of stoot. "Het worden gevechten van huis tot huis. Op elke hoek van de straat kan een hinderlaag liggen en vanuit elk raam kan geschoten worden", zegt Wijninga. "De Russen zijn hier nog lang niet klaar."

Ondertussen deelt president Zelensky wapens uit aan iedereen die tegen Rusland wil vechten:

President Zelensky: 'Vrijwilligers, kom hier en we geven je wapens'

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp denkt ondanks alles niet dat Rusland de situatie van te voren onderschat heeft. Hij zegt tegen de NOS dat Rusland de oorlog voert in een "soort logische volgorde".

Ze zijn begonnen met beschietingen van vitale infrastructuur. Vervolgens kwamen eenheden die bijvoorbeeld vliegvelden bezetten. "Daarna krijg je de 'link' up met grondtroepen. En dat is eigenlijk de fase waar we nu in zitten. Grondtroepen die van alle kanten opstomen, allemaal gericht op de hoofdstad."

Middendorp zegt wel dat de operatie lastig voor Rusland lijkt. Volgens hem heeft dat te maken met alle Oekraïners die bereid zijn te vechten voor hun land.

Verder meent hij dat het formaat van Oekraïne een rol speelt. Militaire voertuigen moeten daardoor lange afstanden overbruggen en dat kost veel brandstof. De bevoorrading daarvan is een uitdaging voor de Russen.

Achterblijvers in Kiev maken zich ondertussen op voor de Russische invasie:

Achterblijvers in Kiev: 'Wie heeft om deze oorlog gevraagd?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl