Eriksen is terug en krijgt een handje van Newcastle-tegenstander Fraser
NOS VoetbalAangepast

Eriksen maakt rentree acht maanden na hartstilstand, Oekraïener Zintsjenko in tranen

Christian Eriksen is weer voetballer. Onder luid applaus van spelers en fans maakte de Deen zaterdagmiddag namens Brentford zijn rentree op het veld. Acht maanden geleden kreeg Eriksen op het EK een hartstilstand in het duel met Finland. De middenvelder herstelde en een lange revalidatie volgde.

Eriksen liet al vrij snel doorschemeren weer terug te willen keren op het hoogste niveau. Een terugkeer bij Internazionale - zijn club destijds - was niet mogelijk, omdat de oud-speler van onder meer Ajax een inwendige defibrillator kreeg. Spelen met zo'n defibrillator is in de Italiaanse Serie A niet toegestaan.

Op de slotdag van de afgelopen transferperiode tekende Eriksen, die ook nog even meetrainde met Jong Ajax, een contract tot het einde van het seizoen bij de Engelse Premier League-club Brentford, waar hij wel mag spelen met een defibrillator.

Gelijk aan de bak

Eriksen belandde direct midden in een degradatieduel tegen Newcastle United en kon gelijk aan de bak. De 30-jarige middenvelder viel veertig minuten voor tijd in bij een 2-0 achterstand. Brentford stond op eigen veld ook nog eens met tien man.

Eriksen, wiens rentree vrijdag door trainer Frank al werd aangekondigd, kon niet voorkomen dat zijn nieuwe club voor de achtste keer in negen duels verloor. Maar belangrijker: Christian Eriksen is terug.

Een ander gedenkwaardig moment dit Engelse voetbalweekend vond plaats op Goodison Park in Liverpool. Daar gaven de spelers van Everton en Manchester City een steunbetuiging aan Oekraïne, dat in oorlog is met Rusland.

De Everton-spelers kwamen met Oekraïense vlaggen over hun schouders het veld op. Die van City droegen shirts met de blauw-gele vlag en eronder de tekst: 'No War'.

Met name voor Everton-speler Vitaliy Mykolenko en City-verdediger Oleksandr Zintsjenko was het een emotioneel begin van de avond. Beide Oekraïeners keken met betraande ogen toe tijdens het applaus voorafgaand aan het duel.

  • AFP
    Oleksandr Zintsjenko
  • Reuters
    Spelers van Everton dragen Oekraïense vlaggen bij het begin van de wedstrijden tegen Manchester City
  • AFP
    City betuigt steun aan Oekraïne

Everton, dat angstaanjagend dicht bij de degradatiestreep staat, verzette zich met fel verdedigen tegen het hoge baltempo en verfijnde positiespel van koploper Manchester City. De nummer 17 uit Engeland, met Donny van de Beek in de basis, bleef maar gaan en zat er vaak tussen. Tot diep in de tweede helft hield Everton de omsingeling van City tegen.

Acht minuten voor tijd belandde door klungelig wegwerken van Michael Keane - van wegwerken was eigenlijk geen sprake - de bal voor de voeten van Phil Foden. Het leverde City de bevrijdende 0-1 en drie punten op. Zo houdt het Liverpool op zes punten afstand met een wedstrijd meer gespeeld.

Tegen die tijd stond Van de Beek al onder de douche. De middenvelder, die veel achter Kevin De Bruyne aan ging, moest er ogenschijnlijk af met kramp in de hamstring. Van de Beek verliet zelf het veld, maar wel met een grimas.

United en Burnley worstelen

Bij Manchester United gaat het nog steeds niet vanzelf. Dit keer kwam het thuis tegen Watford, voorlaatste op de ranglijst, niet verder dan 0-0. Het vizier stond niet op scherp, ook niet bij Cristiano Ronaldo. United deed ruim twintig doelpogingen, slechts drie gingen er op doel. Een treffer van Ronaldo werd afgekeurd.

Een welkom punt dus voor Watford in de degradatiestrijd. Dat punt komt het Burnley van Wout Weghorst niet goed uit. De nummer 18 in Engeland moest het op bezoek bij Crystal Palace ook doen met een gelijkspel: 1-1. Weghorst speelde de hele wedstrijd, maar kwam niet tot scoren. De spits maakte in zes Premier League-duels tot dusver één goal en gaf twee assists.

Stand in Engeland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl