NOS NieuwsAangepast

Carnaval is weer begonnen: 'Het begint echt enorm te kriebelen'

Ze mogen weer, dit jaar. Nadat de pandemie vorig jaar en in het najaar roet in het eten had gegooid, kunnen carnavalsvierders zich weer storten in het feestgedruis. Zonder optochten en iets soberder dan voorheen, maar dat mag de pret niet drukken. Een Brabantse vorst, een prins en een bestuurslid van een carnavalsstichting hebben er enorm naar uitgekeken.

Diana (uiterst rechts naast de paraplu) met bestuursleden van Dun Blaouwun Beer,

Diana Van Oorschot (45), penningmeester van carnavalsstichting Dun Blaouwun Beer uit Berlicum, Noord-Brabant:

"Dit jaar is er een alternatief programma opgesteld. In Den Durpsherd, een theater annex dorpshuis in het centrum van Berlicum, zijn er verschillende activiteiten die gisteren van start zijn gegaan. Dat gaat door tot en met maandag.

Daarnaast kunnen mensen langs de cafés in het dorp, die ook gisteren al begonnen zijn. Ik heb zelf een gevoel van: de geest is uit de fles. We zitten nu vol in de voorbereidingen en het begint echt enorm te kriebelen. Dat merkte ik ook toen we de lokale carnavalsverenigingen hadden gevraagd om Dun Durpsherd te komen versieren. Ze waren er allemaal, dus je merkt dat iedereen er veel zin in heeft.

We hebben dit jaar bewust gekozen om geen carnavalsprins bekend te maken. Normaal gesproken is er dan een grote onthullingsact in een theater hier in Berlicum, waar ontzettend veel vrijwilligers aan meewerken. Op het einde van deze act worden de prins en zijn adjudant onthuld. Aangezien hieraan heel veel mensen meewerken, hebben wij dit niet meer kunnen realiseren. De vrijwilligers hebben ook door de strenge lockdown niet samen kunnen oefenen.

Het is verschrikkelijk wat er in Oekraïne aan de hand is en iedereen volgt het nu op de voet. Als we thuis zijn dan zullen wij zeker het nieuws volgen. Maar tijdens carnaval zijn we buiten de deur en zal de situatie in Oekraïne weinig effect hebben op de feestvreugde. Door alle afgelastingen, lockdowns, beperkingen en ellende van de afgelopen twee jaar hebben veel mensen juist meer en meer zin om carnaval te vieren. Eindelijk weer een feest waarbij je de zorgen van je schouders kunt laten afglijden!"

Vorst Frank Sanders met de vorstin en zijn beste vriend

Frank Sanders (47), vorst van carnavalsvereniging De Vliegenmeppers in Boekel, Noord-Brabant

"Het voorprogramma is anders dit jaar. Normaal gesproken worden de nieuwe prinsen en vorsten bekendgemaakt. Je kunt alleen een prins of vorst bekendmaken als we 'vaandel gaan hangen', het officiële begin van carnaval. Dat kon niet doorgaan, waardoor alle vorsten, koningen, prinsen en boeren hetzelfde zijn gebleven. Voor het derde jaar op rij dus, omdat de afgelopen twee jaar er ook geen vaandel werd gehangen vanwege corona.

We bezoeken normaal ook verschillende dorpen en plaatsjes in de regio, maar dat kan dit jaar niet. Ook is er geen koninginneparty geweest: dan wordt er door de vereniging een dame aangewezen tot koningin, zij gaat dan mee op de kar. Ook de bezoeken aan carnavalsverenigingen gingen niet door.

We merken wel dat mensen bezig zijn met de oorlog in Oekraïne, maar het wordt anders wanneer het verder uit de hand loopt en Europa of Amerika echt gaan meevechten. Blijft de oorlog daar, dan maken hier de mensen zich eigenlijk niet druk. Natuurlijk is het wel zorgwekkend, maar we zijn vooral blij dat het eindelijk weer kan.

De blijdschap dat het toch door is gegaan, overheerst. Voorgaande jaren waren er thuisfeestjes, in het klein, iedereen lette toen goed op. We halen dit jaar twee jaar in één jaar in."

Richard Wessels, Prins Carnaval in Dinteloord

Richard Wessels (49), Prins Carnaval in Dinteloord, Noord-Brabant

"We zijn wel op een normale tijd begonnen met de voorbereidingen, maar door de pandemie moesten we er ook rekening mee houden dat dingen niet door konden gaan. Halverwege december zijn we gaan nadenken over alternatieve programma's. En tot veertien dagen geleden dachten we dat veel niet kon. Maar toen kwamen er opeens versoepelingen. Je kunt gerust zeggen dat de afgelopen dagen hectisch zijn geweest om een heel leuk programma in elkaar te kunnen zetten, maar het is gelukt!

De oorlog in Oekraïne is natuurlijk verschrikkelijk en ik maak me daar persoonlijk ook zorgen over. Gek genoeg heeft dat voor carnaval in Dinteloord nog extra betekenis. Dertig jaar lang is hier namelijk geen Prins Carnaval geweest. Die hield op te bestaan toen de Golfoorlog begon.

Dinteloord kun je onderverdelen in een streng gereformeerd gedeelte, bewoners die oorspronkelijk van boven de rivieren, vanuit de regio Rotterdam hiernaartoe zijn gekomen en een katholiek gedeelte, waar het carnavalsgevoel bij wijze van spreken uit de oren spuit.

Toen de Golfoorlog begon, zei de burgemeester tegen het carnaval vierende gedeelte dat het verstandig zou zijn om het niet door te laten gaan, om goodwill te tonen voor de mensen die er tegen waren. Dat gebeurde uiteindelijk, al was de helft het er niet mee eens. De afgelopen jaren kreeg het carnaval steeds meer gestalte hier, maar Prins Carnaval kwam niet terug. Ik ben de eerste sinds 30 jaar en nu begint de oorlog in Oekraïne.

Er is nu geen bezwaar, de tijden zijn anders en de verhoudingen zijn verschoven sinds Dinteloord bij de gemeente Steenbergen hoort. Ik merk nu vooral dat mensen weer blij zijn dat ze los kunnen gaan, echt kippenvel. Ik heb afgesproken dat ik minimaal vijf jaar Prins Carnaval zal blijven. Je moet ook een beetje gek zijn om het op je te nemen. Je bent er toch driekwart jaar mee bezig. Maar ik vind het hartstikke leuk om te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl