In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Eerste geldboetes voor bezetters Sterrebos Born

Vier actievoerders die betrokken waren bij de bezetting van het Sterrebos naast VDL Nedcar in Born moeten van de rechter een boete betalen van 90 tot 240 euro.

Volgens 1Limburg kregen de actievoerders de boetes voor "het niet tonen van een identiteitsbewijs en voor het zich bevinden op verboden terrein". De uitspraak was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het was de eerste rechtszaak tegen de in totaal vijftig activisten die opgepakt werden rond de bezetting van het bos tussen 28 januari en 8 februari. De overige verdachten moeten later voor de rechter verschijnen.

Bomenkap voorkomen

Bijna alle actievoerders horen bij de groep Red Het Sterrebos. Ze klommen eind januari in enkele bomen om de kap van een groot deel van het bos door VDL te voorkomen. Dat bedrijf is de eigenaar van het bos en wil op die plek de fabriek uitbreiden. Op 8 februari maakte de politie een einde aan de actie.

De actievoerders maakten zich vast aan bomen:

'We komen er niet uit onszelf uit'

Slechts een van de vier actievoerders was vandaag bij de zitting aanwezig. Tegen de rechter zei de 18-jarige man dat hij niet voor zijn plezier in het bos was, maar omdat hij bang is voor de toekomst van de aarde.

De rechter zei tegen de man dat het zijn goed recht was om op te komen voor de toekomst van de wereld. "Maar als u besluit de wettelijke regels te overtreden, moet u daarvoor wel de verantwoording dragen." De man kreeg een boete van 150 euro. "Rond het bos lijken er meer bordjes met verboden toegang te hebben gestaan dan er bomen waren", stelde de rechter.

Op 8 april verschijnen 44 andere actievoerders voor de rechter en het proces tegen de overige arrestanten is in juni. Die laatste arrestanten worden verdacht van bedreiging en diefstal van een bord met verboden toegang erop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl