Paleis Soestdijk en de Amsterdamsestraatweg
NOS Nieuws

Paleis Soestdijk wordt evenementenlocatie met appartementen en hotel

De gemeente Baarn heeft na een jarenlange procedure het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk goedgekeurd. Dat betekent onder meer dat in het paleis een soort blijvende expositie komt en dat op het landgoed huizen en een hotel worden gebouwd. Ook zullen er evenementen georganiseerd gaan worden, zoals congressen en lezingen.

Het paleis was oorspronkelijk eigendom van het Rijk, maar vijf jaar geleden werd het gekocht door een projectontwikkelaar. De plannen van dat bedrijf konden niet zomaar doorgaan. De gemeenteraad, waar veel zorgen waren, moest ze eerst goedkeuren. De ideeën hebben namelijk gevolgen voor omwonenden, de omliggende natuurgebieden en het verkeer rond Paleis Soestdijk.

De gemeenteraad van Baarn ging vanavond akkoord met de restauratie van het enorme pand, met veertien stemmen voor en vijf tegen. Volgens de nieuwe eigenaar is de restauratie hard nodig.

De plannen van de projectontwikkelaar gaan jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken, zo is de bedoeling. Dat brengt extra verkeer en voetgangers met zich mee. De gemeenteraad wilde het liefst dat er een tunnel of brug wordt gebouwd zodat bezoekers, vooral tijdens evenementen, zonder problemen een provinciale weg bij het paleis kunnen oversteken.

In plaats van zo'n verbinding komt er nu een zebrapad. Op verzoek van de politieke partij VoorBaarn komt er wel een onderzoek naar een tijdelijke brug.

Op de delen van het terrein waar nu nog de oude gebouwen van de marechaussee staan mag gebouwd worden. Het plan van de nieuwe eigenaar is om daar woningen te ontwikkelen. Het geld dat de verkoop opbrengt, wil de projectontwikkelaar inzetten om het paleis grondig op te knappen. Er komen minder woningen dan eerder was gepland.

Als de renovatie klaar is, moet Paleis Soestdijk een ontmoetingsplek worden met exposities, rondleidingen en concerten in de tuinen.

Tegenstanders van de plannen kunnen nog naar de Raad van State stappen. Die kan alleen nog ingrijpen als er iets is misgegaan in de besluitvorming. Vooral bij natuurliefhebbers is er weerstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl