Topdrukte op laatste dag dat Soestdijk open is: bordes vol met bezoekers
Paleis Soestdijk was vandaag voor het laatst open voor het publiek. Er was zo veel interesse dat alle toegangskaarten waren uitverkocht. Bezoekers hadden beperkt de tijd om het paleis nog één keer te bekijken. "Ik heb echt nog nooit zo veel bezoekers bij elkaar gezien", zegt eigenaresse Maya Meijer over de lange rijen op het bordes en bij de ingang.
Paleis Soestdijk was tussen 1937 en 2004 het woonpaleis van prinses (van 1948 tot 1980 koningin) Juliana en prins Bernhard. Twee jaar na hun overlijden, in 2006, gingen het paleis en de tuinen tijdelijk open voor het publiek. Na een korte sluiting in 2011 was de belangstelling nog steeds zo groot, dat Soestdijk weer werd opengesteld. Twee jaar geleden namen particulieren de locatie over.
De komende jaren wordt het paleis gerestaureerd. Het zal alleen nog open gaan bij speciale evenementen, zoals het Open Monumentenweekend en concerten in de Paleistuin. "Er gebeurt nog wel van alles, maar de reguliere rondleidingen stoppen. Dat is omdat we echt wel wat moeten gaan doen zo langzamerhand", zegt Meijer.
IJskoud of bloedheet
De lijst met klussen is lang. "Het stucwerk, schilderwerk en ook vergroenen en verduurzamen. Nu kun je in het hele pand de verwarming op bloedheet zetten of op ijskoud", vertelt Meijer over het ouderwetse verwarmingssysteem van Soestdijk. "Maar de basale dingen zijn wel al gebeurd, hoor." Ze schat de totale kosten van de opknapbeurt op zo'n 40 miljoen euro.
De nieuwe eigenaren willen het paleis niet alleen opknappen, maar ook een nieuwe bestemming geven. "Een soort dorp, waar van alles en nog wat te beleven is op innovatie-gebied en de dingen waar Nederland goed in is", blikt Meijer vooruit op de bouwplannen.
Ik denk dat we daar met zijn allen wel uit gaan komen.
Nog veel is onduidelijk over de uitvoerbaarheid van het plan. Zo krijgt Meijer in verband met de bescherming van de natuur rond het paleis geen toestemming van de provincie om een deel van de geplande woningen te bouwen. Daardoor is er een gat ontstaan in de begroting.
"Dat is gewoon een kleine kink in de kabel. Het idee was om woningen te realiseren, waarvan je de opbrengst weer in het paleis kon stoppen. Daar is nu halverwege regelgeving over veranderd bij de provincie, waardoor je op de helft van dat stuk ineens niet meer mag bouwen", zegt Meijer. "Daar moeten we een oplossing voor vinden, maar ik ben een ras-optimist, dat komt wel goed."
Hoe dat moet gebeuren, weet Meijer nog niet, maar er zijn volop gesprekken gaande met de betrokken partijen. "Met de provincie, met de gemeente, met het Rijk. Ik denk dat we daar met zijn allen wel uit gaan komen."