NOS NieuwsAangepast

Gijzelnemer Leidseplein overleden aan verwondingen

De man die gisteravond urenlang iemand gijzelde in de Apple Store in Amsterdam, is overleden aan zijn verwondingen. Dat heeft advocaat Jan Kees van den Brink laten weten, naar eigen zeggen op verzoek van de moeder van de gijzelnemer. Het Openbaar Ministerie bevestigt het overlijden.

Van den Brink stond de man in eerdere rechtszaken bij. "De familie hoopt met rust gelaten te worden en ook dat hun privacy wordt gerespecteerd", zegt hij.

Met het overlijden van de gijzelnemer is volgens het Openbaar Ministerie de vervolging van de man gestaakt. Het opsporingsonderzoek gaat wel door.

Meermaals met justitie in aanraking

De 27-jarige gijzelnemer, die volgens Het Parool Abdel Rahman A. heette, werd gisteravond aangehouden nadat hij door een politieauto was aangereden. Hij kwam zwaargewond in het ziekenhuis terecht.

In de loop van de dag kwamen steeds meer details naar buiten over de achtergrond van A. Volgens Het Parool had de man een voorgeschiedenis in de Amsterdamse hulpverlening, vertoonde hij geregeld verward gedrag was hij meermaals met justitie in aanraking geweest.

Zijn laatste veroordeling was in mei vorig jaar voor het belagen van zijn ex-vriendin, schrijft de krant. Hij kreeg toen 60 uur taakstraf, een maand voorwaardelijke celstraf en een contactverbod van drie jaar. De man had zijn ex-vriendin volgens de rechtbank berichten gestuurd met pornografische, suggestieve, vernederende en beledigende afbeeldingen.

De gijzelnemer zou een Syrische vader hebben die in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt woont. Afgelopen nacht, niet lang nadat de 27-jarige A. was opgepakt, deed de politie daar een inval, schrijft de krant. A. zelf woonde op de Westelijke Eilanden in Amsterdam; in 2018 richtte hij op dat woonadres een installatiebedrijf op.

De politie wil niet ingaan op de achtergrond en identiteit van de gijzelnemer, en verwijst door naar het Openbaar Ministerie. Ook het OM wil niet op de berichtgeving van Het Parool reageren.

Een overzicht van wat er gisteravond in Amsterdam gebeurde:

De gijzeling in Amsterdam in beeld

De driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie heeft tot dusver alleen naar buiten gebracht dat het ging om een 27-jarige Amsterdammer, dat hij een strafblad had in verband met de Wet wapens en munitie, en dat ervan wordt uitgegaan dat hij alleen handelde.

Ook in andere media komen meer details naar buiten. AT5 en RTL Nieuws schrijven op basis van bronnen dat hij bezorger was voor Albert Heijn. Gisteravond stond een bezorgbus van de supermarktketen urenlang met de knipperlichten aan voor de ingang van de Apple Store. De gijzelnemer zou zich eerst bij Albert Heijn hebben gemeld, en daarna met de bezorgbus naar het Leidseplein zijn gereden.

Op de foto hieronder is de bus van Albert Heijn te zien:

De Albert Heijn-bus stond urenlang te knipperen voor de Apple Store

Albert Heijn bevestigt niet of de gijzelnemer inderdaad voor de supermarktketen werkte. "Wij hebben de beelden gezien, ik denk dat iedereen die heeft gezien", zegt een woordvoerder. "Maar wij hebben in overleg met de politie afgesproken om geen inhoudelijke mededelingen te doen, in het belang van het onderzoek."

Het politieonderzoek naar het motief van de man loopt nog. Wat de politie eerder wel al bekendmaakte, was dat de gijzelnemer onder meer 200 miljoen euro aan cryptovaluta eiste. Het Openbaar Ministerie liet eerder vandaag weten alle opties open te houden in het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl