De Apple Store op het Leidseplein, een dag na de gijzeling
NOS NieuwsAangepast

Inslag kogels in Apple Store Amsterdam, winkel na gijzeling gesloten

De drie Nederlandse Apple Stores in Haarlem, Amsterdam en Den Haag blijven vandaag gesloten, na de gebeurtenissen van gisteren in Amsterdam. Het bedrijf zegt "ongelooflijk dankbaar en opgelucht" te zijn dat de medewerkers en klanten veilig zijn. Op het Leidseplein zijn nog sporen van de gijzeling te zien.

Tijdens de gijzeling heeft de gijzelnemer geschoten. "Aan de binnenkant van de ruiten zitten kogelgaten. Kogels die niet naar buiten zijn gekomen", zegt verslaggever Onno Beukers. "Aan de buitenkant is het glas glad, maar de inslag is duidelijk te zien." Hij ziet dat er zeker vier kogels afgevuurd zijn.

De gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam duurde urenlang en kwam ten einde toen de gijzelaar die door de dader onder schot werd gehouden het op een lopen zette. De gijzelnemer ging de gijzelaar achterna. Eenmaal buiten werd de dader met opzet hard aangereden door een politieauto.

Kogelgaten in de ramen van de Apple Store op het Leidseplein

De politie was bang dat de dader, een 27-jarige Amsterdammer, zich zou opblazen. Hij eiste voor 200 miljoen euro aan cryptomunten. Tijdens de gijzeling stuurde hij foto's naar de lokale zender AT5. Een van de foto's was van hem en de gegijzelde.

Daarop leek het alsof hij een bomvest aan had. De foto's werden doorgestuurd naar de politie en de omroep besloot ze niet te publiceren, "om ervoor te zorgen dat het de onderhandelingen en eventuele actie van de politie niet nadelig zou beïnvloeden", meldt AT5.

Bij de winkel ziet Beukers dat er mensen komen kijken. Vooral de kogelgaten trekken bekijks. "Even een foto maken. Ik ben echt geschrokken", zegt een voorbijganger. "Echt bizar. Ik kom hier elke dag langs. Gekkenhuis man."

Een barmedewerker van Le Pub was gisteravond aan het werk. Rond 17.45 uur hoorde ze mensen schreeuwen. "Al vrij snel was er politie en werd het steeds drukker. Het plein werd afgezet en iedereen werd op straat gesommeerd om weg te gaan." Bij Le Pub zaten gasten binnen. Ze hielden de deur dicht tot ze wisten wat er aan de hand was.

"Via social media hoor je dan geruchten. Je hoort om je heen dat er een overval is gepleegd op de Apple Store." Ze schrok toen ze de gijzelaar en gijzelnemer naar buiten zag lopen met een wapen. "Dat was heel confronterend. We schrokken enorm, je zag een wapen. Het is net alsof je in een film zit; je hoorde geschreeuw van de politie overal."

De gasten en het personeel werd gevraagd om te vertrekken. "Een voor een richting Leidsegracht onder leiding van de politie hebben we de achteruitgang genomen. Glazen en borden hebben we laten staan." Ze zegt dat er veel kinderen bij waren. "Er waren wel echt mensen bang, je zag bij de kinderen de angst in de ogen."

"We hebben de hele avond zitten kijken", zegt de 19-jarige Niels Vermaat. Hij woont tegenover de Apple Store. "Het was de hele avond eigenlijk heel stil, maar toen hij naar buiten kwam rennen was het wel heftig. 'Holy shit', dacht ik. Nadat hij door de auto was geraakt lag hij buiten bewustzijn. Toen riep de politie dat hij zijn handen op moest steken, maar dat kon niet, hij was buiten bewustzijn."

'Doortastend optreden'

Het "beheerste en doortastende optreden" van de politie heeft erger voorkomen, schrijft minister Yesilgöz van Justitie op Twitter in een reactie. Ze wenst iedereen die bij de gijzeling in Amsterdam was veel sterkte.

Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie twittert woorden van gelijke strekking. "Professioneel en doortastend optreden gisteravond van de collega's in Amsterdam", schrijft hij.

Apple zegt "ongelooflijk dankbaar en opgelucht" te zijn. "Onze teams en klanten hebben snel actie ondernomen. Ze hebben kracht getoond en daadkrachtig gehandeld", klinkt het in een verklaring. De winkels van het concern in Nederland (in Amsterdam, Haarlem en Den Haag) blijven vandaag gesloten. De winkel in Amsterdam is morgen ook nog gesloten.

De gijzeling in beeld:

De gijzeling in Amsterdam in beeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl