Een man ligt naast een politierobot op straat kort na de beëindiging van de gijzeling
NOS NieuwsAangepast

Gijzeling op Leidseplein Amsterdam beëindigd, dader overmeesterd

Een gijzeling die al urenlang aan de gang was in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam, is beëindigd. Tussen 17.40 uur en 22.30 uur hield een gewapende man iemand gegijzeld in de winkel. Tegen het eind van de avond renden de gijzelnemer en zijn gijzelaar onverwacht het pand uit, waarna de politie de dader met een auto aanreed.

Dat gebeurde met opzet, zegt de politie. De man kwam gewond op straat terecht, waar hij van verschillende kanten door scherpschutters onder schot werd gehouden. Hij is van dicht bij met een robot onderzocht op explosieven. Die droeg hij niet bij zich, meldt de politie.

De gijzelnemer wordt onder schot gehouden:

Na uren komt er een einde aan gijzeling Apple Store Leidseplein

Vervolgens werd de man in een ambulance medisch onderzocht. Hij was aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht. De man die werd gegijzeld is in veiligheid, zegt de politie.

De politie maakte enkele uren later op een persconferentie bekend dat de gijzelnemer een 27-jarige Amsterdammer is, die voor 200 miljoen euro aan cryptovaluta eiste.

Op deze beelden is te zien hoe de dader en de gijzelaar het pand uitrennen. De dader wordt vervolgens aangereden. Let op, deze video bevat schokkende beelden:

De gijzelnemer wordt overmeesterd op het Leidseplein

"Het was al snel duidelijk dat het waarschijnlijk om één gijzelnemer en één gijzelaar ging", zegt verslaggever Edwin van den Berg. Op sociale media gingen beelden rond van een man in een camouflagepak die een wapen rondzwaait en daarbij een andere man bij zijn nek omklemt. Specialistische politie-eenheden waren urenlang op het Leidseplein om de situatie onder controle te krijgen.

Tientallen mensen bevrijd

In de loop van de avond bevrijdde de politie tientallen mensen uit de winkel. Ook nadat de twee mannen naar buiten waren gerend, zijn meer mensen in het pand in veiligheid gebracht, meldt de politie.

Dit zijn beelden van eerder op de avond:

Grote politie-inzet op Amsterdamse Leidseplein na overval op Apple Store

Het Leidseplein werd afgezet en verschillende cafés gesloten. Publiek dat op het moment van de overval op het plein was, werd gevraagd zich schuil te houden in de cafés. Ook het DeLaMar Theater en de Stadsschouwburg werden gesloten. Mensen die daar binnen waren, moesten zich op last van de politie verschuilen. Journalisten werden ook op afstand gehouden. Stadszender AT5 zond een livestream van de omgeving uit.

Nazorg van Slachtofferhulp

De tientallen mensen die in de loop van de avond uit de winkel werden bevrijd, zijn opgevangen door agenten. Hen is gevraagd op een politielocatie een getuigenverklaring af te leggen. Ook kunnen ze daar nazorg krijgen van Slachtofferhulp.

De dader was op meerdere foto's te zien. Hij droeg een camouflagepak en had een automatisch vuurwapen:

  • ANP
    De gijzelnemer heeft zijn arm om de gegijzelde
  • beeld op sociale media
  • ANP
    De gijzeling aan het begin van de avond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl