Betrapt op camera en de buit
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Drones en sokken ingezet om smokkelwaar Zaanse gevangenis binnen te krijgen

Er zijn deze maand zeker drie pogingen gedaan om spullen de gevangenis van Zaanstad binnen te smokkelen. Het gaat daarbij vooral om telefoons en drugs. Er werd niet alleen gebruikgemaakt van drones, de politie kon ook twee 'sokgooiers' aanhouden. De gevangenis bevestigt de nieuwe smokkelpogingen na vragen van NH Nieuws.

De opvallendste smokkelpoging was die van woensdag 16 februari. Medewerkers van de gevangenis zagen op bewakingscamera's twee mannen op het fietspad staan die gooiende bewegingen maakten. Dat gebeurde op het moment dat de gevangenen worden 'gelucht' op de binnenplaats.

De gewaarschuwde politie ging erop af en twee van de mannen werden op heterdaad betrapt: ze gooiden gevulde sokken over de muur. In de sokken zitten telefoons, opladers, oortjes en een simkaart.

De 'sokgooiers' komen uit Amsterdam en Apeldoorn. "Er is nog een derde man aangehouden, maar hij bleek een taxichauffeur te zijn, een snorder, die geen idee had waarvoor hij naar de gevangenis was gereden", zegt de politie.

In deze sok zat smokkelwaar

Eerder was er in het weekend van 12 februari met behulp van een drone al een pakketje gedropt op de binnenplaats van de gevangenis. Maar voordat gevangenen de spullen konden pakken, onderschepte de beveiliging de smokkelwaar.

Naar aanleiding van deze smokkelpoging hield de gevangenisdirectie een grote zoekactie, waarbij een groot aantal cellen werd doorzocht met speciale drugs- en telefoonhonden. Naar verluidt zijn in ieder geval zeven telefoons gevonden, schrijft NH Nieuws.

Dit weekend was er een derde onderschepte smokkelactie. Opnieuw vloog een drone rondom de zuidelijke afdeling van de bajes. Er hing een pakketje aan met daarin softdrugs en telefoons, klaar om te worden gedropt. Maar beveiligers hadden het opnieuw en onderschepten ook dit pakketje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl