Justitieel Complex Zaanstad in Westzaan
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Opnieuw medewerkster Zaanse gevangenis ontslagen om relatie met gedetineerde

Een medewerkster van Justitieel Complex Zaanstad is begin oktober ontslagen omdat ze een relatie had met een gedetineerde. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) aan NH Nieuws. Het is het tweede opvallende incident in de gevangenis in korte tijd.

Volgens de DJI was er sprake van een "onprofessionele relatie met een (ex-)gedetineerde". De vrouw is ontslagen toen dit uitkwam. Medewerkers van de gevangenis zeggen dat de vrouw op de afdeling Oost 500 "aan het rommelen was met een boef", meldt een bron aan NH Nieuws.

De ontslagen vrouw was volgens de bron een penitentiaire-inrichtingswerker, die verantwoordelijk was voor de bewaring en beveiliging van gedetineerden. Daarnaast begeleiden 'PIW-ers' zoals zij gedetineerden als mentor.

Seksuele handelingen

Nog geen twee weken na haar ontslag kwam gisteren ook naar buiten dat een rechtsbijstandsverlener door een medewerker van de gevangenis in een spreekkamer is betrapt op seksuele handelingen met een gevangene.

"Ik zag haar hoofd op en neer gaan en toen ik ze betrapte, stond ze op en veegde haar mond op een rare manier af", is te lezen in een rapportage van de postmedewerker, die in handen is van NH Nieuws. Een woordvoerder van de DJI heeft ook dit voorval bevestigd. Volgens hem is er geen verband met het andere incident.

De directeur van het Justitieel Complex Zaanstad neemt contact op met de deken van advocaten. Vermoedelijk was de vrouw als jurist werkzaam bij een advocatenkantoor.

Meer medewerkers de fout in

Er zijn volgens de regionale omroep meerdere gevallen bekend van (seksuele) relaties in de gevangenis van Zaanstad. Afgelopen jaar is een dochter van een leidinggevende, die werkte als cipier, ontslagen vanwege een relatie met een gedetineerde. In 2019 is een stagiaire van de gevangenis ontslagen, omdat zij een relatie had met een gevangene.

De DJI zegt dat nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag moeten aanleveren voor de start. Ook zou er "doorlopend aandacht zijn voor integriteit tijdens opleidingen en het dagelijks werk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl