Brandweerlieden bij het bedrijfspand in Duiven waar een agent gewond raakte door een losgeraakte dakplaat
NOS NieuwsAangepast

Op diverse plekken stormschade door Dudley, agent gewond in Duiven

Storm Dudley heeft op meerdere plekken in het land tot schade geleid, met name ten noorden van de grote rivieren. In meerdere provincies waaiden bomen om en raakten auto's, huizen en gebouwen beschadigd.

In Duiven, bij Arnhem, raakte een agent gewond door een dakplaat die van een bedrijfspand afwaaide. De agent kwam rond 04.30 uur met collega's en de brandweer bij het pand kijken, omdat er meerdere platen naar beneden kwamen. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Voor zover de politie nu weet is zijn toestand niet kritiek.

Rondom het pand lagen verschillende dakplaten op de grond en in een sloot:

Dakplaten komen naar beneden in Duiven en raken agent

De storm kwam in het westen aan land en trok vannacht over de rest van Nederland. Het KNMI waarschuwt nog steeds voor zware windstoten. Aan de noordkust en landinwaarts kunnen windstoten voorkomen van rond de 100 kilometer per uur.

Omgewaaide bomen en auto in greppel

In Maassluis (Zuid-Holland) kwam een boom op een rijdende auto terecht. Twee inzittenden zijn door de brandweer bevrijd. Zij zijn gewond naar een ziekenhuis gebracht. In Den Haag waaide een boom op een geparkeerde auto en rukte de brandweer uit om een losgekomen dakgoot te verwijderen.

Ook in de regio Twente richtte Dudley schade aan. Zo belandde in Glanerbrug een boom deels op een camper en kwam in Hengelo een gevel naar beneden:

Gevel ingestort in Hengelo, boom waait om in Glanerbrug

Vanwege de harde wind belandde in Oudkarspel in Noord-Holland een auto in een greppel. De bestuurder raakte gewond, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

Ook in het noorden en zuiden van Nederland zijn schades gemeld. Zo waaide in Groningen een boom tegen een woning aan en trok de harde wind het dakleer van twee woningen in Emmen. In Maastricht kwam een boom op een studentenhuis terecht. De vier bewoners konden het pand veilig verlaten.

Bij het Friese Oudehaske knapten hoogspanningskabels. "De stroom schakelt automatisch uit als de lading op de grond komt", zegt een woordvoerder van netbeheerder Tennet bij Omrop Fryslân. Het gebeurt volgens de woordvoerder niet vaak dat kabels naar beneden vallen.

Die kwamen op en naast een weg terecht:

Hoogspanningskabel geknapt door storm

Op de A37 bij het Drentse Zwinderen raakte een automobilist van de weg vanwege zware windstoten. De bestuurder kwam achter een zandwal tot stilstand. Hij raakte niet gewond. Wel moest zijn auto door een berger worden weggesleept.

Op de Paterswoldseweg in Groningen kwamen de gevelplaten van een appartementencomplex naar beneden:

Aan de Paterswoldseweg in Groningen kwamen gevelplaten naar beneden

Vanwege het stormachtige weer zijn er extra bergers gestationeerd op windgevoelige bruggen, zoals de Haringvlietbrug, de Moerdijkbrug en de Van Brienenoordbrug. De bergers kunnen direct ingrijpen als er door de verwachte zware windstoten problemen ontstaan.

De Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen is tot vanavond afgesloten voor vrachtwagens en auto's met aanhangers, meldt Omroep Flevoland. Ook geldt er een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur.

Dudley zwakt af, Eunice komt

In de loop van de dag neemt de wind vanuit het zuidwesten geleidelijk af. In de loop van morgenmiddag komt er een nieuwe storm aan: Eunice. Daardoor neemt de wind weer toe. De verwachting is dat Eunice gepaard gaat met hardere wind dan Dudley. Het KNMI houdt rekening met zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 120 kilometer per uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl