ANP
NOS NieuwsAangepast

Harde wind veroorzaakt overlast en schade, maar ook plezier

Op verschillende plekken in het land heeft de harde wind tot schade geleid. In nagenoeg alle provincies, behalve Groningen, Drenthe en Overijssel, had het KNMI code geel afgegeven vanwege harde windstoten.

In Katwijk waaide een dak van een flatgebouw, waardoor vijf woningen ontruimd moesten worden, meldt Omroep West. Op de A20 richting Gouda gebeurde vanmorgen een ongeluk door een omgewaaide boom, meldt Rijkswaterstaat. En ook in het zuiden van het land was het onstuimig. De harde wind blies in Kerkrade een deel van een gevel weg, meldt 1Limburg. Niemand raakte gewond.

Ook werd een strandpaviljoen op het Zuiderstrand in Den Haag verwoest door de sterke wind. "Ik werd gebeld door een collega van de strandtent naast ons. Hij vertelde dat het dak eraf lag", vertelt bedrijfsleider Janneau Meijer van Pier32 tegen Omroep West. "Nou, achteraf bleek dat wel wat meer te zijn dan alleen het dak." Volgens Meijer is nog maar weinig heel.

Door de harde wind waren op verschillende plekken vaccinatielocaties gesloten. Het ging om twee locaties in Rotterdam en een in Middenmeer in Noord-Holland. In Alkmaar konden mensen pas na 14.00 uur een prik halen. In Zeeland voer de Westerschelde Ferry voorlopig niet tussen Vlissingen en Breskens. Volgens Omroep Zeeland werden er in plaats daarvan bussen ingezet.

Windstoten

Aan de kust werden windstoten gemeten van ruim 100 kilometer per uur. Ter vergelijking: bij storm Corrie van afgelopen maandag waren er windstoten van 120 kilometer per uur. Toen moesten vluchten geannuleerd worden, waaiden dakpannen van huizen en veroorzaakten omgevallen bomen op verschillende plakken schade.

Zo raasde Corrie over Nederland:

Zo raasde Corrie over Nederland

Ook vanavond houdt de wind nog aan. De Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen is daardoor afgesloten voor vrachtverkeer en auto's met een aanhanger. Het rijverbod op de N307 zal naar verwachting tot morgenochtend 06.00 uur van kracht blijven, meldt Omroep Flevoland.

Code geel wordt met grote regelmaat uitgegeven. Het betekent dat er een kans is op gevaarlijk weer. Het KNMI en de ANWB raadden mensen die de weg op moesten aan om extra goed op te letten.

NK Tegenwindfietsen

De omstandigheden waren vandaag wel ideaal voor deelnemers aan het NK Tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering in Zeeland. Het evenement kon vorig jaar vanwege corona niet doorgaan. Maar vanmorgen om 08.00 uur begonnen driehonderd fietsers aan het parcours van 8,5 kilometer op de stormvloedkering.

Zo zag dat eruit:

Het was vandaag perfect weer voor het NK tegenwindfietsen

Deelnemers reden op een fiets zonder versnellingen, met terugtraprem. De organisatie sprak van een zogeheten mats-editie. Om het makkelijker te maken is de finish anderhalve meter dichterbij gelegd en krijgen deelnemers een 'aerodynamische ventieldop'.

En dit zijn de winnaars:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl