In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

31 kinderen zoeken hun donorvader na bekentenis oud-gynaecoloog Nagel

Bij Stichting Fiom in Den Bosch, waar mensen met vragen over hun afstamming terechtkunnen, hebben zich de afgelopen week 31 donorkinderen gemeld. Ze willen weten wie hun donorvader is. Ze kwamen in actie na de onthulling dat oud-gynaecoloog Nagel van een voormalige ziekenhuis in Den Bosch zijn eigen zaad heeft gebruikt om vrouwen zwanger te maken. Voor zover bekend is hieruit zeker één kind geboren.

Niet alle 31 donorkinderen denken dat ze een kind van Nagel zijn, benadrukt Janneke Maas van Fiom. Sommigen willen gewoon weten wie hun donorvader is. "Elk mediabericht roept sowieso extra meldingen op uit het hele land", zegt Maas tegen Omroep Brabant. "Donorkinderen durven dan makkelijker de stap te nemen om naar hun afstamming op zoek te gaan."

Donorvaders meldden zich ook

Niet alleen donorkinderen hebben zich gemeld bij Fiom, donorvaders ook. Het gaat om acht mannen die voor 2004 donor waren. Tot dat jaar konden mannen anoniem hun zaad doneren. Volgens Maas zetten de anonieme donoren deze stap "door de media-aandacht voor gynaecoloog Nagel en de verhalen van kinderen die willen weten wie hun donorvader is."

Deze mannen staan open voor contact met donorkinderen als die hun donor zoeken, zegt Maas. "Zo komt hieruit ook iets moois voort."

Sinds 2004 moeten donorkinderen kunnen achterhalen wie hun biologische vader is. Dat wordt bijgehouden door Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Voor die tijd konden mannen dus anoniem zaad doneren. Wie voor 2004 is geboren en wil weten wie zijn of haar donorvader is, kan terecht bij de dna-databank van de Fiom. Sinds de oprichting in 2010 hebben 846 donoren en 2355 donorkinderen zich aangemeld.

Geen spijt

Tegen de Volkskrant vertelt de nu 82-jarige Nagel geen spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. Hij hield het jarenlang geheim. Pas vorig jaar vertelde Nagel het zijn vrouw. Hoe vaak hij vrouwen met zijn eigen zaad heeft geïnsemineerd, weet de oud-gynaecoloog niet meer. Hij schat ongeveer vier keer.

Nieuwsuur meldde begin deze maand dat er meer zaken aan het licht komen van gynaecologen die hun eigen zaad gebruikten bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Stichting Donorkind, die opkomt voor de belangen van donorkinderen, wil een groot, onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van vruchtbaarheidsartsen en gynaecologen tot 2004.

Advertentie via Ster.nl