Kamila Valijeva
NOS Sport

Kunstrijdster Valijeva gebruikte drie middelen tegen hartproblemen

De dopingzaak van kunstrijdster Kamila Valijeva blijft de gemoederen bezighouden in Peking. De Russische vermeldde op het dopingcontroleformulier voor de Winterspelen twee legale medicijnen tegen hartproblemen.

Naast het verboden middel trimetazidine werden ook de geneesmiddelen Hypoxen en L-Carnitine aangetroffen. Beide middelen staan niet op de verboden lijst van wereldantidopingbureau WADA.

Valijeva kwam dinsdag bij de Olympische Spelen toch in actie op de korte kür, hoewel ze in december positief is bevonden in Rusland. Dat kwam pas vorige week naar buiten nadat de 15-jarige met de Russische ploeg het goud in de landenwedstrijd had veroverd. Valijeva was de beste op de korte kür en kan donderdag de olympische titel veroveren.

Joan Haanappel gaat in Studio Peking in op de dopingzaak omtrent Kamila Valijeva, de 15-jarige Russische kunstschaatsster.

Dat Valijeva nog mag deelnemen aan Spelen maakt Haanappel boos: 'Dat kan toch niet'

Valijeva bleek aanvankelijk te zijn geschorst, maar het Russische antidopingbureau had die straf ingetrokken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het WADA en de internationale schaatsunie ISU tekenden bezwaar aan tegen haar deelname aan de individuele wedstrijd, maar het sporttribunaal CAS wees dat af.

Opa

De kunstrijdster had verklaard dat ze het middel trimetazidine per ongeluk had gebruikt. Het middel, bedoeld voor de behandeling van een deel van de hartspier maar ook prestatiebevorderend, zou van haar opa zijn geweest.

Volgens het Amerikaanse antidopingagentschap USADA laat de aanwezigheid van twee andere hartmedicijnen zien dat er van het Russische verhaal weinig klopt. "Als je deze middelen met elkaar combineert, is dat een indicatie dat er iets ernstigers aan de hand is", aldus USADA-baas Travis Tygart. "Dat gebruik je om je prestatie te bevorderen en het ondermijnt de geloofwaardigheid van de verdediging van Valijeva."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl