De Russische kunstschaatsers na het winnen van het teamonderdeel
NOS SportAangepast

Onduidelijkheid rond uitstel huldiging Russische kunstrijders

De Russische kunstrijders die maandag de landenwedstrijd wonnen op de Olympische Spelen in Peking, hebben hun gouden medaille nog niet ontvangen. De huldiging, die dinsdag zou plaatsvinden, is uitgesteld.

Volgens het Internationaal Olympisch Comité speelt er een "juridische kwestie".

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde website insidethegames.biz zouden er problemen zijn rond het resultaat van een dopingtest, afgenomen nog voor de Spelen.

Volgens twee Russische kranten is de 15-jarige kunstrijdsensatie Kamila Valieva betrapt op gebruik van Trimetazidine, dat wordt gebruikt als middel tegen angina. Het staat op de WADA-lijst van verboden middelen.

"Er heeft zich op korte termijn een situatie voorgedaan die juridisch overleg met het IOC vereist", aldus een woordvoerder van de internationale schaatsbond ISU tegen de website.

Onrust in het kunstrijden: huldiging van teamonderdeel uitgesteld

IOC-woordvoerder Mark Adams gaf geen details, maar zei alleen dat "de situatie zich plotseling had voorgedaan".

De Russen wonnen het goud in de gemengde wedstrijd voor de Verenigde Staten en Japan. Het blijft onduidelijk wanneer en of de ceremonie kan worden gehouden, omdat volgens de coronaregels atleten wordt geadviseerd China uiterlijk twee dagen na hun wedstrijd te verlaten.

Niet op training

Woensdag verschenen enkele Russische kunstschaatsers, onder wie Valieva, niet op de geplande training, wat tot meer speculaties leidde. Valieva stelde maandag ondanks een val de zege veilig. De Europees kampioene, bijgenaamd 'Miss Perfect', maakte als eerste vrouw tot twee keer toe een viervoudige sprong op de Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl