Kamila Valjeva
NOS Sport

Complottheorieën en bedreigingen: dopingrel in kunstschaatsen bereikt kookpunt

Veel ogen in Rusland zullen dit weekend gericht zijn op de spoedzitting van het CAS, het internationale Hof van Arbitrage voor Sport. Het CAS bepaalt zondagmiddag of de jonge Russin Kamila Valjeva (15) aanstaande dinsdag wel of niet mag deelnemen aan de individuele wedstrijden voor de kunstrijdsters op de Winterspelen in Peking.

Valjeva testte eind vorig jaar positief op een verboden middel, zo werd deze week bekend. Uitgerekend bij Valjeva, die ondanks haar jonge leeftijd wordt gezien als dé kanshebber voor goud op het ijs in Peking. Ze is de regerend Europees en Russisch kampioen.

Goud nog niet uitgereikt

Valjeva won maandag al een gouden medaille op deze Spelen, in de landenwedstrijd namens Rusland. Maar die medaille is nog steeds niet uitgereikt in verband met haar dopingzaak.

Ze zou eind vorig jaar al betrapt zijn op het verboden middel trimetazidine, dat angina-aanvallen voorkomt en de zuurstoftoevoer naar het hart bevordert.

Kamila Valjeva

In Rusland worden twijfels geuit over het moment waarop het dopinggebruik naar buiten kwam. Maar liefst zes weken na de test, en midden tijdens de Winterspelen. Het lab zegt dat dit komt door de vele coronatesten, die ook door het lab worden uitgevoerd. De Russen vermoeden opzet.

Daarbij is er al irritatie in Rusland omdat ze sinds 2017 officieel niet mogen meedoen aan de Olympische Spelen vanwege een groot dopingschandaal.

Alleen Russische atleten die nog nooit zijn betrapt mogen deelnemen, en dan onder de vlag van het Russisch Olympisch Comité. Niet onder de Russische vlag.

In afwachting van het hoger beroep bij het CAS blijft Valjeva wel trainen in China, maar vanochtend brak ze na een val in tranen uit. De druk op de schouders van de tiener lijkt immens.

Doodsbedreigingen

De coach van Valjeva is de controversiële Eteri Tutberidze, kampioenenmaakster maar ook berucht om haar volgens andere coaches "militaire training".

Ook wordt gezegd dat Tutberidze pupillen afdankt bij tegenvallende prestaties. De coach spreekt zich zelden uit in de media, maar kon het niet laten om het op te nemen voor Valjeva.

"Ik weet zeker dat Kamila dopingvrij en onschuldig is. Dit is of een samenloop van omstandigheden, of een geplande daad."

Eteri Tutberidze (rechts) met president van Rusland Vladimir Poetin

Wie zij precies beschuldigt is niet bekend, veel Russen hebben wel een zondebok gevonden. De Britse journalisten die het nieuws van Valjeva naar buiten brachten worden sindsdien met de dood bedreigd.

Russische journalisten halen verhaal bij Britse collega's

Zo wordt er door anonieme accounts op sociale media gezegd dat ze hun thee in de gaten moeten houden. Het vergiftigen van thee en/of ander drinken is een bekende methode van de Russische geheime dienst, zoals de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in 2020 is overkomen.

Ook hebben de journalisten naar eigen zeggen last van Russische collega's die in Peking verhaal bij hen komen halen.

Mocht Valjeva overigens gestraft worden, dan zal vanwege haar leeftijd geen lange schorsing volgen. Wel zullen haar resultaten tot nu toe onder de loep worden genomen, alsmede haar coaches en medische staf.

Het IOC zegt dat ze zo snel mogelijk uitsluitsel willen hebben. De zitting is op zondagmiddag om half 2 Nederlandse tijd, maar de uitspraak wordt maandagmiddag verwacht. Als het CAS die deadline haalt, zal dan duidelijk worden of Valjeva op dinsdag wel of niet aan de wedstrijd mag meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl