Politieagenten omsingelen het huis van de voormalige Hondurese president Hernández
NOS NieuwsAangepast

VS vraagt Honduras om uitlevering oud-president Hernández

De Verenigde Staten hebben Honduras gevraagd om de arrestatie en uitlevering van oud-president Hernández. De Amerikanen verdenken hem van betrokkenheid bij drugshandel.

Tientallen Hondurese politieagenten en militairen hebben het huis van Hernández in Tegucigalpa omsingeld. Hernández verliet zijn ambt terwijl de verdenking om zijn persoon steeds hardnekkiger werden. De linkse Xiomara Castro won eind vorig jaar de presidentsverkiezingen en is sinds eind januari de nieuwe president.

Hernández' broer is in de VS veroordeeld voor drugshandel en hijzelf wordt er onder meer van verdacht dat hij via zijn broer 1 miljoen dollar smeergeld heeft gekregen van de beruchte Mexicaanse drugsbaas El Chapo.

Spoedzitting hooggerechtshof

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Honduras meldde op Twitter dat het hooggerechtshof in kennis was gesteld van het Amerikaanse verzoek om de arrestatie van "een Hondurese politicus" met het oog op uitlevering. De huidige vicepresident van Honduras Nasralla heeft bevestigd aan persbureau AP dat het verzoek over Hernández gaat.

Het hooggerechtshof heeft vandaag een spoedzitting bijeengeroepen om een rechter te benoemen om het verzoek van de VS te beoordelen.

Zwarte lijst

Het verzoek van Washington om uitlevering betekent een grote ommezwaai van de Amerikaanse regering, die Hernández gedurende zijn acht jaar aan de macht als een vitale bondgenoot beschouwde in de regio. De Verenigde Staten hadden hem al op een zwarte lijst geplaatst.

Bovendien heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken onlangs gezegd dat er geloofwaardige aanwijzingen zijn dat Hernández "zich schuldig heeft gemaakt aan het plegen of faciliteren van corruptie en drugshandel". Hernández heeft altijd alle banden met drugshandelaren ontkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl