Tientallen demonstranten legden een week lang het verkeer over de brug lam
NOS NieuwsAangepast

Canadese politie beëindigt bezetting belangrijke grensbrug met VS

De Ambassador Bridge, de drukste grensovergang tussen Canada en de Verenigde Staten, is weer open na een blokkade van bijna een week. Tientallen chauffeurs gebruikten hun vrachtwagens, auto's en bestelauto's en legden het verkeer op de brug in beide richtingen lam.

Ook twee andere grensovergangen werden geblokkeerd. Daardoor kwam de goederenstroom tussen Canada en de VS stil te liggen.

De blokkade was onderdeel van een demonstratie tegen de vaccinatieplicht voor truckers die de grens met de VS overgaan. In Canada wordt sinds eind vorige maand tegen deze coronamaatregel geprotesteerd.

Autofabrieken stilgelegd

Een kwart van de handel tussen beide landen loopt via de Ambassador-brug. Als gevolg van de blokkade ontstonden er tekorten aan bijvoorbeeld auto-onderdelen. Daardoor moesten autofabrieken van Fiat Chrysler, Ford en Honda in de Amerikaanse stad Detroit de productie deels of geheel stilleggen.

Zaterdag begon de politie met het ontruimen van de brug, nadat een rechter het einde van de blokkades had bevolen. De meeste demonstranten besloten vrijwillig te vertrekken en prezen de politieagenten vanwege hun "vreedzame en geduldige optreden".

Aan de Canadese kant van de grens zijn zeker 24 mensen opgepakt, meerdere vrachtwagens werden weggesleept en ook zijn vijf voertuigen in beslag genomen. Volgens de politie is daarbij geen geweld gebruikt.

In de Canadese hoofdstad Ottawa bezetten honderden vrachtwagenchauffeurs nog steeds het gebied rondom het parlementsgebouw.

De burgemeester van Ottawa, Jim Watson, zegt dat er met de vrachtwagenchauffeurs wordt onderhandeld over het verlaten van een woonwijk in die buurt. "Ik wil de mensen in dit gebied wat verlichting bieden. Zij lijden hieronder, en niet de politici of de vrachtwagenchauffeurs zelf."

Hij zegde toe dat de voertuigen die uit die woonwijk vertrekken, niet worden verdreven uit het gebied rondom de regeringsgebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl