NOS Nieuws

Ondanks ontruiming nog altijd protesten bij grensovergang Canada-VS

Ondanks het bevel tot ontruiming wordt nog altijd geprotesteerd bij Ambassador Bridge, een belangrijke verkeersverbinding tussen Windsor in de Canadese provincie Ontario en Detroit in het noorden van de VS.

De brug werd dagenlang bezet gehouden door onder anderen vrachtwagenchauffeurs. Een Canadese rechter had bepaald dat het protest gisteren moest worden beëindigd. De politie dwong de voertuigen de brug te laten verlaten en drong demonstranten terug.

Sommigen tonen zich strijdbaar, anderen wachten het ingrijpen niet af en vertrekken:

Protesten van Canadese truckers komen meer onder druk

Bij de brug en bij wegen ernaartoe zijn wegversperringen opgezet om te voorkomen dat voertuigen de plek opnieuw bezetten. Toch is nog altijd een groep van enkele honderden mensen aan het demonstreren in de buurt, waardoor het verkeer naar de brug gehinderd wordt. Ook voegen nieuwe betogers zich bij de groep.

In andere delen van Canada wordt ook nog altijd gedemonstreerd. Zo zijn er duizenden demonstranten in Ottawa, waar truckers zich sinds eind januari hebben verzameld voor het parlementsgebouw. Het stadsbestuur riep vorige week de noodtoestand uit en er werd meer politie naar de hoofdstad gestuurd.

De politie deelt boetes uit voor bijvoorbeeld het stoken van vuren in het openbaar, maar tot nu toe is nog niet ingegrepen. Ook in de provincie Alberta, in het westen van het land, wordt gedemonstreerd. Daar hebben truckers een grensovergang geblokkeerd richting de Amerikaanse staat Montana.

De actie in Canada was aanvankelijk gericht tegen de vaccinatieplicht voor truckers die met hun lading naar de VS rijden, maar is inmiddels uitgemond in een algemener protest tegen de regering van premier Trudeau en zijn aanpak van de coronacrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl