Nachtclubs zetten acties door, boete van 10.000 euro voor Tilburgs poppodium
Onder de leus 'De nacht staat op' hebben nachtclubs geprotesteerd tegen de sluitingen in de afgelopen twee jaar. Nachtclubs zijn vrijwel de hele coronaperiode gedwongen dicht geweest. Vanwege dreigende dwangsommen deden niet alle nachtclubs mee. De nacht verliep zonder grote problemen voor de meeste clubs die wel meededen.
Voor zover bekend de eerste boete die werd uitgedeeld, ging naar het Tilburgse poppodium 013. De club moet een dwangsom van 10.000 euro betalen omdat de 013 in strijd met de coronaregels na 22.00 uur open was. Het feest is daarna wel doorgegaan. Bij de kassa stonden nog enige tijd veel mensen die een kaartje wilden kopen, maar de avond was al uitverkocht.
In Haarlem deed alleen Het Patronaat mee aan 'De nacht staat op', al was het maar voor even. Directeur Beyer zei vooraf al tegen NH Nieuws dat het feest na een eventuele waarschuwing van de handhaving alsnog zou worden stilgelegd. Dat gebeurde rond 22.45 uur. Het Patronaat hing een boete van 50.000 euro boven het hoofd als de club geen gehoor zou geven aan het bevel van de boa's.
Overal waar nachtclubs open waren, stonden lange rijen voor de deur:
Verder was er in Amsterdam rond het Leidseplein veel uitgaanspubliek op de been. De Amsterdamse nachtburgemeester Ramon de Lima zei tegen persbureau ANP dat de sfeer in de stad "uitgelaten en euforisch" was. "Je merkt echt de drang om weer verbinding te maken."
Van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) deden op één na alle clubs mee, zegt Pieter de Kroon van de Chicago Social Club. Slechts een club haakte af, vanwege een coronageval onder het personeel. Een deel van het tramverkeer werd omgeleid vanwege de drukte in de Leidsestraat.
De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft Koninklijke Horeca Nederland laten weten dat overtreders een boete van 4500 euro krijgen en bij herhaling gesloten worden.
In Rotterdam is club De Huiskantine volgens RTV Rijnmond op last van de gemeente gesloten. Op beelden was te zien dat het daar eerder op de avond druk was binnen. Ook bij de clubs Annabel, Perron en Reverse stonden lange rijen.
Alle acht de clubs in Rotterdam die meededen met de actie zijn gewaarschuwd, tegen vier zaken wordt een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld. Dat betekent dat de gemeente ze een boete of dwangsom kan opleggen. Wat de reden daarvan is is niet bekend.
Ook andere gemeenten dreigden met boetes, dwangsommen en sluiting. Horeca-ondernemers in Groningen zijn afgehaakt, nadat de gemeente had aangekondigd dat ze dwangsommen tot 15.000 euro kunnen verwachten als ze na 22.00 uur toch open zijn. In Utrecht hebben handhavers waarschuwingen uitgedeeld.
In Maastricht weerhielden de dreigende dwangsommen clubs ervan om open te gaan. Desondanks werd er 's avonds even feest gevierd in de stad. Jongeren verzamelden zich tot ongeveer 23.30 uur op de Griend, een groenstrook aan de Maas, voor een rave.
In Utrecht werd wel gehandhaafd, maar zijn geen boetes uitgedeeld. Het Utrechtse poppodium De Helling kreeg rond 01.30 uur een schriftelijke waarschuwing en het bevel om om 02.30 uur leeg te zijn. "Dat is gelukt", zegt directeur Arlette de Jong tegen RTV Utrecht.
Politiebonden riepen eerder deze week hun leden op om niet te gaan handhaven. Dat doen ze om actie te voeren voor een betere cao. De Nederlandse BOA Bond riep zijn leden op om solidair te zijn met de politiebonden.