Edwin van der Sar in november 2021 bij de Champions League-wedstrijd Dortmund-Ajax
NOS Voetbal

'Er zijn veel vragen en Van der Sar is onzichtbaar, onbegrijpelijk'

"Hier had, en nog steeds zitten we op hem te wachten, algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax moeten staan. Er zijn veel vragen en nog steeds is hij onzichtbaar. Onbegrijpelijk."

Na het opstappen van Marc Overmars als directeur voetbalzaken van Ajax wegens grensoverschrijdend gedrag is het vanuit de Ajax-leiding stil. Alleen trainers Erik ten Hag en John Heitinga (Jong Ajax) spraken afgelopen week rondom de wedstrijden met de pers over de kwestie.

De media hebben een lid van de directie of de raad van commissarissen (rvc) van de Amsterdamse club nog niet kunnen spreken. De enige uitspraken die zij er vooralsnog over hebben gedaan, waren die in een door Ajax verstuurd persbericht op zondagavond waarin het nieuws naar buiten werd gebracht.

"Dat is te belachelijk voor woorden", vindt NOS-commentator Jeroen Elshoff. "Het is een grote maatschappelijke kwestie, de club staat in brand."

'Er zijn veel vragen en Van der Sar is onzichtbaar, onbegrijpelijk'

"Ik neem aan dat iedereen verwacht dat de hoofdverantwoordelijke klaar staat om de vragen te beantwoorden. En als hij het niet is, dan iemand van de rvc. In ieder geval niet de trainer, die daar niet voor is aangesteld."

Van der Sar en Ajax verwezen telkens naar het persbericht van afgelopen zondag. Afgelopen dinsdag liet de algemeen directeur, aan persbureau ANP, desgevraagd alleen weten dat hij pas kort voor de bekendmaking van het vertrek van Overmars op de hoogte was van diens grensoverschrijdende gedrag.

Vruchtbare grond voor grensoverschrijdend gedrag

NRC schreef op basis van onderzoek en gesprekken met elf vrouwelijke (oud-)medewerkers van de club dat bij Ajax een "haantjescultuur" heerst en vrouwen grensoverschrijdend gedrag niet bespreekbaar kunnen maken.

"Ik denk dat vanuit de informatie die we nu voorbij hebben zien komen, dat daar wel de conclusie uit getrokken kan worden dat die sfeer er niet was", zegt oud-international Leonne Stentler, die zelf van 2012 tot en met 2015 bij de Ajax Vrouwen speelde.

"Anders hadden deze vrouwen dit wel op een andere manier gedeeld."

'Voetbalcultuur is vruchtbare grond voor grensoverschrijdend gedrag'

"Ik denk dat er een voetbalcultuur is die vruchtbare grond is voor grensoverschrijdend gedrag. Het heeft ermee te maken dat het een mannenwereld is, waarin vrouwen steeds meer meedoen", aldus Stentler.

"Ik kan me voorstellen dat daar oorzaken te vinden zijn in grensoverschrijdend gedrag, maar dit is wel van een andere orde. Het gaat om een directielid dat zo naar zijn werknemers toe is."

De plank misslaan

Stentler is kritisch op een zin in het persbericht dat Ajax zondagavond op de eigen website plaatste. Daarin werd het nieuws bekendgemaakt dat Overmars was opgestapt. In het persbericht stond onder meer de zin: 'Marc is waarschijnlijk de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft.'

"Die zin vind ik niet passend. Ik vind dat je hiermee de plank misslaat", zegt Stentler. "Je bent ook een goede directeur als je goed met je werknemers omgaat. En dat is niet het geval."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl