Prachtaanval met Sierhuis als eindstation helpt Heracles langs FC Utrecht

Kaj Sierhuis schiet Heracles naar winst tegen FC Utrecht

Heracles Almelo heeft in een wedstrijd met twee gezichten afgerekend met FC Utrecht. Na een saaie eerste helft kwam het duel tot leven na rust. Dankzij een doelpunt van Kaj Sierhuis na een aanval over veel schijven bleven de drie punten in Almelo: 1-0.

Door de zege stijgt Heracles, dat vier duels op rij niet had gewonnen, flink op de ranglijst. Het neemt (voorlopig) afscheid van de vijftiende plaats en staat twaalfde. FC Utrecht blijft zevende.

"Deze wedstrijd stond voor ons in het teken van laten zien dat we de baas konden zijn. Daar hoort veel strijdkracht en lef bij", vertelde Sierhuis na afloop. "Je weet dat Utrecht een moeilijke ploeg is om tegen te spelen. Iedereen heeft het uitstekend gedaan. Heel fijn dat je loon naar werken krijgt."

Eerste helft om bij in slaap te vallen

Bij Utrecht moest de tandem Anastasios Douvikas-Henk Veerman voor doelpunten zorgen. Dat gebeurde vorige week nog met succes tegen SC Cambuur (3-2 winst). Veerman viel in, Douvikas maakte er vervolgens twee en gaf de assist bij de goal van Veerman.

In Almelo, waar Utrecht vorig jaar met 4-1 verloor na een hattrick van Rai Vloet, was er in de eerste helft weinig te merken van de scoringsdrang van het aanvalsduo. Utrecht was inspiratieloos, loste geen enkel schot op het vijandelijke doel en had geluk dat het spel bij Heracles niet veel beter was.

Djevencio van der Kust (links) en Kaj Sierhuis duelleren

De grootste kans voor rust was een inzet van Heracles-spits Kaj Sierhuis, die via zijn knie over het Utrechtse doel ging. Verder werd het Almelose publiek voornamelijk in slaap gesukkeld in het tamme duel.

Datzelfde publiek schrok na rust wakker. Het duel begon te leven, nadat de jonge linksback Djevencio van der Kust de paal had geraakt. Wat volgde was een intense fase vol kansen over en weer.

Kansenregen

Mark van der Maarel schoot te wild, Veerman schoot te hoog, raakte het zijnet en zag een vlammend schot gekeerd worden door Janis Blaswich. Invaller Sander van de Streek werd de onverwachte eindbestemming van een aanval na een paar mislukte schoten, maar ook hij kon niet scoren.

Aan de andere kant bracht Utrecht-doelman Fabian de Keijzer redding op een schot van Sierhuis en een omhaal van Bilal Basacikoglu.

Bilal Basacikoglu probeert het met een omhaal

Na een prachtige aanval, waarbij de bal van achter naar voor en van links naar rechts ging, kwam Heracles in de 82ste minuut op voorsprong. Basacikoglu zette laag en hard voor, Sierhuis had de technische bagage om het na snel voetenwerk af te ronden.

"Ik stond goed vrij in het zestienmetergebied. Bilal hield het overzicht en gaf een strakke bal. Ik draaide meteen weg en prikte de bal in de linkerhoek. Het ging snel, maar het was een heel fijn moment", zei Sierhuis na afloop, zijn winnende goal analyserend, met een pijnlijke knie.

Net als vorig seizoen vertrekt Utrecht dus met een nederlaag uit Almelo. Destijds bleek het de laatste wedstrijd met John van den Brom als trainer. Hij vertrok naar Genk (waar hij inmiddels alweer weg is), waarna René Hake het van hem overnam.