NOS NieuwsAangepast

Hoofdinspecteur politie opgepakt voor deelname aan criminele organisatie

De Rijksrecherche heeft vandaag een hoofdinspecteur van de Landelijke Eenheid aangehouden. De 47-jarige politieman wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, corruptie en schending van het ambtsgeheim.

Volgens het Openbaar Ministerie bestaat het vermoeden dat de verdachte zeer vertrouwelijke informatie heeft laten lekken naar een criminele organisatie. Vorig jaar mei is hij al buiten functie gesteld. Dat hij nu pas is opgepakt, heeft te maken met de looptijd van het onderzoek, zegt een woordvoerder van het OM.

Bronnen bevestigen tegenover de NOS dat de aangehouden man teamchef bij de Dienst Specialistische Operaties was. Het AD zegt op basis van 'goed ingevoerde' bronnen dat de man in beeld is gekomen door ontsleutelde berichten uit cryptodienst Sky.

Geen inzage

Het Openbaar Ministerie benadrukt dat de man 'niet geautoriseerd was' en geen inzage had in infiltratietrajecten. Ook zegt het OM geen aanwijzingen te hebben dat lopende onderzoeken in gevaar zijn gekomen door het handelen van de agent.

Na verhoor mocht de verdachte weer naar huis "in afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek". Dat wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche, onder leiding van het Landelijk Parket.

Belastingfraude

Het onderzoek naar de aangehouden teamchef, dat vorig jaar begon, richtte zich op witwassen en belastingfraude, meldde NRC destijds. Nadat de verdachte buiten functie werd gesteld is bij hem ook een huiszoeking gedaan. Bij de politie had hij volgens de krant een "maximale vertrouwensfunctie". Het OM spreekt dat nu dus tegen.

De teamchef hield zich bezig met het beheer en de inzet van speciale technische apparatuur op de afdeling interceptie & sensing. Daar worden bijvoorbeeld online gesprekken meegelezen en telefoons afgetapt.

Tegen het AD zegt een ingewijde dat de verdachte meerdere malen gescreend was. "Het is echt een mokerslag voor ons imago. Dit komt keihard binnen." Voorzitter Jan Struijs van politiebond NBP zegt verder tegen de krant geschrokken te zijn van het nieuws. "Het toont aan dat er héél snel verbetering moet komen bij de heimelijke opsporing. Dat kan niet langer wachten."

De afdeling waar de voormalige teamchef werkte, valt onder de Dienst Specialistische Operaties. Andere afdelingen van deze dienst liggen al langer onder vuur. De Inspectie Justitie en Veiligheid bracht twee weken geleden een kritisch rapport naar buiten waarin staat dat er sprake is van interne problemen bij de afdeling Afgeschermde Operaties. Daardoor zijn er veiligheidsrisico's ontstaan bij het aansturen van geheime operaties.

Volgens de Inspectie gaat het onder meer mis op leidinggevend niveau. Ook ontbreken er goede procedures en schiet de interne samenwerking tekort. De Inspectie startte het onderzoek nadat er signalen waren binnengekomen over misstanden zoals machtsmisbruik en pestgedrag.

Aanleiding voor het rapport was de zelfdoding van een undercoveragent. De politie zei zich te herkennen in de uitkomsten van het onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl